x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Carnea de porc se va scumpi cu 25%

Carnea de porc se va scumpi cu 25%

09 Sep 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Pulpa de grasun din galantare se va scumpi cu minimum 25% in perioada urmatoare, in timp ce pentru salam sau carnaciori va trebui sa platim cu 15% mai mult, daca autoritatile nu renunta la taxele vamale la importul de carcasa, avertizeaza procesatorii. Carnea de porc se va scumpi cu minimum 25% in perioada urmatoare, in timp ce pentru mezeluri va trebui sa scoatem din buzunar o suma cu 15% mai mare, daca autoritatile nu vor elimina temporar taxele vamale la importuri, a declarat Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC).

Procesatorii se plang ca oferta de carcase de porc "made in Romania" este cu 50% mai mica, comparativ cu necesarul. Iar preturile la care ei achizitioneaza aceste carcase acum (75.000-90.000 lei/kg) sunt aproape duble comparativ cu cele practicate la inceputul anului, ceea ce a determinat deja o scumpire a carnii in magazine cu 20% si a mezelurilor cu 15%, a spus Minea.

In plus, carcasa romaneasca poate sa acopere 90% din necesarul de carne proaspata de pe pietele autohtone, in timp ce pentru fabricarea mezelurilor 90% din materia prima folosita provine din import, sustine Minea. Cum pe piata externa kilogramul de carne se vinde cu 1,5 euro, carnea importata ajunge la procesatorii autohtoni, datorita taxelor vamale si transportului, la un pret de peste 2 euro. "Nu putem, ca industrie, rezista competitiei europene, lucrand cu o materie prima cu 30% mai scumpa. Nu putem sa absorbim dublarea costului carnii, scumpind mezelurile cu numai 10%- 15%", a declarat Mihai Visan, directorul executiv al ARC. Dar eliminarea taxelor vamale la importuri nu va determina o ieftinire a carnurilor din galantare. "De trei luni lucram in pierdere. Vom acoperi aceste pagube prin mentinerea preturilor la acelasi nivel", a mentionat Minea. (Florina Zainescu)

×
Subiecte în articol: observator