x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cârstovul viilor, la Muzeul Satului

Cârstovul viilor, la Muzeul Satului

de Carmen Anghel    |    12 Sep 2012   •   15:56

Mirosul strugurilor (prea) copti, gustul catifelat al mustului, poamele si legumele toamnei, placintele si painea, facute din faina de anul acesta, haine cu cu flori cusute de maini maiastre, icoane, papusi, bucate cu gust adevarat... Acestea toate le putem gasi, cei norocosi, in casa de la tara a parintilor sau a bunicilor. Daca asa ceva nu se poate, Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" ne invita, sambata si duminica, (15-16 Septembrie) la tirgul de "Ziua Crucii - Carstovul viilor".

"Ziua Crucii sau Inaltarea Sfintei Cruci este sarbatorita in fiecare an pe data de 14 septembrie, fiind considerata in spiritualitatea populara un «prag simbolic» ce vesteste sfarsitul verii. In aceasta zi, in zonele in care viticultura a fost practicata ca ocupatie de baza dar si in alte zone in care se cultiva vita de vie, se practica un obicei stravechi – «Carstovul viilor» sau «Ostrovul viilor». Desi acest obicei pare a avea originea in perioada precrestina, astazi culesul viilor incepe cu oficierea unei slujbe crestine de sfintire a viei si a rodului, precum si cu binecuvantarea preotului satului, la acest obicei participand intreaga comunitate.", ne spune doamna Paulina Popoiu, directorul general al muzeului.

Cei aflati la Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" in aceste doua zile vor participa la reconstituirea cutumelor satului legate de "Carstovul viilor".

Suntem asteptati cu datini si obiceiuri din tara Vrancei, "La un pahar de vin" cu "vorbe de duh si voie buna", dansuri lipovenesti si grecesti, cu "Povestea lutului" sau " Povestea firelor", "Tainele innodatului" sau "Razboiul itelor", ateliere ale mesterilor populari. Vom descoperi cat de "Bun e vinul ghiurghiuliu", ascultand "Cantece de altadata", in interpretarea unor artisti cunoscuti si indragiti de publicul larg.

Mesterii populari ne asteapta cu produse traditionale realizate din lut, sticla, lemn sau lana, dar si cu placinte, cozonaci si turta dulce, pastrama si carnati, fructe si legume si multe alte bunatati si surprize.

×