În 2012, Ungureanu și Macovei au pus bazele asociației pentru „consolidarea statului de drept”. Sediul a fost vânat mai mult timp de servicii
Fostul protejat al lui Traian Băsescu și actualul preferat al lui Klaus Iohannis, Mihai Răzvan Ungureanu, se află, alături de Monica Macovei, Cristian Preda și alți combatanți băsiști, pe lista unui ONG denumit „Asociația Inițiativa Civică Centru-Dreapta”, înființată la scurt timp după ce MRU a pierdut funcția de premier și cu puțin timp înainte de refe-rendumul din vara lui 2012. Atât asociația, cât și Partidul Forța Civică, fondat de același Ungureanu, au avut sediul într-o clădire cu o istorie dubioasă, ce face legătura între apropiații fostului președinte cu diverse cercuri de interese din zona serviciilor secrete şi a afaceriştilor israelieni, cu conexiuni până la grupul din apropierea familiei Udrea-Cocoş.
Cercuri de interese ale serviciilor secrete, afaceriști dubioși cu legături directe la Palatul Cotroceni, dar și o firmă italiană care a pus mâna pe zeci de proprietăți în Capitală au un punct co-mun. Imobilul din strada Gri-gore Cobălces-cu numărul 42, locație care, în-cepând din iulie 2012, a devenit „centrul consolidării statului de drept”. Aici, Mihai Răzvan Ungureanu a înregistrat Asociația Inițiativa Civică Centru-Dreapta și, tot aici, a funcționat, o perioadă, Forța Civică, partidul de buzunar al fostului premier al lui Traian Băsescu.
ONG fondat cu o lună înainte de referendum
Demis, prin moțiune de cenzură, din funcția de prim-ministru, Mihai Răzvan Un-gureanu s-a asociat, în vara anului 2012, cu Monica Macovei, Cristian Preda și Ioan Stanomir, alături de care a fondat organizația nonguvernamentală Asociația Inițiativa Civică Centru-Dreapta. ONG-ul în cauză a fost înscris în registrul național de profil în data de 19 iunie 2012, iar Mihai Răzvan Ungureanu a devenit președintele asociației. Membri de vază au devenit Monica Macovei și Cristian Preda, doi dintre cei mai vehemenți susținători ai fostului președinte Traian Băsescu.
Obiectivul ONG-ului era, potrivit statutului, „consolidarea valorilor democraţiei, promovarea valorilor naţionale şi occidentale de centru-dreapta, con-solidarea societăţii civile şi a statului de drept”, iar sediul a fost ales la parterul imobilului situat în strada Grigore Cobălcescu numărul 42, din sectorul 1 al Capitalei.
Rețeaua cu ramificații în Dosarul bancherilor
După anul 2000, cele opt familii au dispărut de la respectiva adresă, iar apartamentele care compun imobilul au fost achiziţionate, în baza unor contracte de vânzare-cumpărare înche-iate în baza Legii nr. 112/1995, cu Romvial (fostul ICRAL), de către alte persoane, membre a două familii, respectiv Adriana Alexe, Stamate Popescu, Constantin Gheorghiu, Ioan Nunveiler şi Eugenia Mioara Lăcră-mioara Nunveiler.
În realitate, clădirea în cauză a fost cumpărată, în anul 2003, de către o controversată firmă româno-italiană pe nume Ro Naturstein SRL. Vânzătorii, respectiv cele două familii care au achiziționat apartamentele în baza Legii 112, nu puteau legal să vândă pro-prietățile decât peste zece ani, astfel încât au încheiat un precontract de vânzare-cumpărare cu Ro Naturstein, act ce promitea efectuarea tranzacției în viitor. Mai mult, familiile au încheiat și contracte de comodat cu titlu gratuit, fapt ce a permis firmei româno-italiene să folosească „cu titlu gratuit” imobilul în cauză.
Potrivit „Rise Project”, firma Ro Naturstein SRL a cumpărat, numai în București, peste 50 de imobile, în valoare de peste 120 de milioane de euro. Societatea deține în portofoliu bunuri imobiliare de 250 de milioane de euro și este patronată de grupul imobiliar Monipo, împreună cu românul Grigore Miu. Acesta din urmă a înfiinţat, în anul 2003, alături de afaceristul Vasile Creștin, fostul șef al SRI Prahova, Corneliu Păltânea, Cătălin Odea și neamțul Karl Wilhelm Schweitzer, firma de IT CSP Import, Export & Verealtung, cu sediul în MÜnchen.
Legături cu gruparea Teodorescu – Cocoş. Până unde duc indiciile?
Surse apropiate funcţionarilor din Primăria Capitalei de la vremea respectivă precizează că personajul Iulian Aronovici ar fi nimeni altul decât proprietarul lanţului de firme Castel. Cetăţean israelian, Iulian Aronovici apare asociat în cadrul firmei SC Q SA cu prima soţia şi cu unul dintre fiii lui Aurel Teodorescu, soţul fostei şefe a Secretariatului General al Guvernului Emil Boc, Daniela Andreescu. Aurel Teodorescu, deconspirat drept ofiţer de Securitate, a ocupat, pe rând, funcţia de comisar al Gărzii Financiare, şef al Departamentului Economic din cadrul Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti, director al Direcţiei de Supraveghere şi Control Vamal din cadrul Direcţiei Generale a Vămilor şi, nu în ultimul rând, director al Ofi-ciului pentru Migraţia Forţei de Muncă, instituţie aflată în subordinea Ministerului Muncii unde, la acea vreme, secretar de stat era Daniela Andreescu.
Daniela Andreescu
OMFM din perioada lui Teodorescu a fost cunoscut drept o fabrică de bani pentru afacerile în domeniu ale lui Dorin Cocoş şi Elena Udrea.
Sediu pentru afacerile lui Răzvan Petrovici
Istoricul dubios al clădirii unde a funcţionat Asociaţia Inițiativa Civică Centru-Dreapta, a lui Mihai Răzvan Ungureanu, nu se oprește, însă, aici. Ani de zile, la adresa din strada Prof. Grigore Cobălcescu nr. 42 a avut drept sediu o firmă pe nume SC Tichet Plus Services SRL – care s-a ocupat cu distribuirea tichetelor de masă, societate aflată în cercul de interese al omului de afaceri Răzvan Petrovici. Acesta este fiul fostului director al CEC, Carmenco Petrovici, şi fin al fostului director al Serviciului Român de Informaţii, Virgil Măgureanu. Asociatul lui Răzvan Petrovici în firmele GES Services România SRL şi Q&S Distribution SRL, Cristinel Vasile Petcu, controlează societatea Total Post Ser-vices SRL. Această firmă este acuzată că a contribuit la falimentarea Companiei Naţionale Poşta Română, prin contractele fără licitaţie pe care le-a încheiat cu aceasta.
Firma Tichet Plus Services SRL şi-a schimbat de mai multe ori denumirea şi asociaţii, precum şi sediul, iar la un moment dat, a fost deţinută de off-shore-ul Quick& Smart Trading, administrată de acelaşi Cristinel Vasile Petcu.
Înainte de anul 2000, la această adresă locuiau, cu chirie, potrivit unor surse din cadrul
Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti, nu mai puţin de opt familii compuse în total din 24 de persoane.
Mai multe cereri de retrocedare
Interesant este că, după anul 2006, potrivit aceloraşi surse din cadrul Primăriei Capitalei, imo-bilul din strada Grigore Cobălcescu a făcut obiectul unor cereri de revendicare, cel puțin dubioase, în baza Legii nr. 10/2001. Conform unor documente aflate în arhiva Direcţiei Juridice a Primăriei Municipiului Bucureşti, asupra imobilului situat în str. Prof. Grigore Cobălcescu nr. 42 au fost înregistrate două cereri de restituire în baza Legii 10/2001, cereri înaintate de un anume Iulian Aronovici, prin adresele 10655/ 29.05.2008, respectiv 10656/ 29.06.2008. Aronovici a revendicat, în prima cerere, terenul liber, în suprafaţă de 417,57 metri pătraţi din suprafaţa totală de 600 metri pătraţi, cu obligaţia respectării dreptului de acces pentru ceilalţi coproprietari. În ceea ce priveşte cea de-a doua solicitare, aceasta privea acordarea către Aronovici de măsuri reparatorii pentru apartamentele achiziţionate deja de familiile amintite mai sus în baza Legii nr. 112/1995.
Citește pe Antena3.ro