x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Caşchetele", la ceasul bilanţului. Premierul Răzvan Ungureanu, nemulţumit de reforma în Poliţie

"Caşchetele", la ceasul bilanţului. Premierul Răzvan Ungureanu, nemulţumit de reforma în Poliţie

de Mara Raducanu    |    23 Feb 2012   •   10:26
"Caşchetele", la ceasul bilanţului. Premierul Răzvan Ungureanu, nemulţumit de reforma în Poliţie

Anul 2011, a fost pentru politisti unul tumultos, plin de reorganizari si de restructurari. Dupa ce in 2010, 8000 de politisti si-au aruncat "caschetele' in fata Cotroceniului, Traian Igas, fostul ministru de Interne,i-a tinut tot intr-o testare- de genul, cinci intrebari si esti pus pe liber- taieri de salarii si restructurari. Astazi, cu bune, cu rele, s-a tras linie si s-a facut bilantul Politiei Romane. Problemele politistilor au ramas aceleasi, insa, e drept, la aparat au trecut alti vorbitori...

M.R. Ungureanu vrea o "fata' noua pentru politie!

Mihai Razvan Ungureanu, noul premier al Romaniei si Gabriel Berca, numit ministru de Interne in locul lui Traian Igas au fost prezenti la eveniment. Daca in timpul mandatului de la Interne al lui Traian Igas am tot auzit de restructurari/reorganizari/reforma, iata ca Razvan Ungureanu a sustinut ca repetarea acestor termeni ameninta sa isi piarda intelesul, in special in fata cetateanului.Ungureanu a declarat ca procesul de reforma nu presupune doar concedieri si reorganizari de organigrame, ci profesionalizare si introducerea unor standarde de calitate in activitate. Premierul Ungureanu i-a atentionat pe reprezentantii Politiei Romane ca se va implica personal in schimbarile care trebuie efectuate in structura institutiei, inclusiv in ceea ce priveste selectia si promovarea cadrelor, deoarece are senzatia ca reforma nu a fost niciodata inceputa in acest domeniu."Deseori la bilanturi, in discursuri, amestecam cifrele cu sperantele noastre.Cifrele uneori ascund, nu dezvaluie, si stiu ca este confortabil sa oferim parametri cantitativi, pentru ca in felul acesta de multe ori dam deoparte evaluarea calitativa.Observ in limbajul multora dintre cei care se refera la bilanturi, mai ales in structurile ministerelor cu implicare majora in siguranta cetateanului, termeni care ameninta sa isi piarda intelesul: reforma, modernizare, redobandirea increderii, recastigarea imaginii. Ei au valoare in situatia in care sunt sustinuti de evidenta. Nu pot sa nu spun ca ori de cate ori vorbim, de la an la an, de o noua reforma in activitatea Politiei Romane, incep sa cred ca ea nu a fost niciodata inceputa, ca fiecare nou conducator, nou sef de departament, are o viziune proprie asupra intelesului acestui termen si isi pierde legatura directa cu problemele reale, evitand sa se refere la disfunctionalitati sau la problemele reale ale sistemului', a spus Ungureanu.Premierul a afirmat ca nu stie pe cine anume incanta faptul ca Bucurestiul are statutul de "oras aproape sigur' in statistici, deoarece oamenii de pe strada nu au aceeasi opinie. Seful Guvernului a mai transmis politistilor ca este nevoie sa schimbe "fata Politiei' daca nu sunt multumiti de propria imagine in randul populatiei, problema generata inclusiv de imaginile cu politistii adusi in catuse in fata organelor de cercetare penala. El a mai spus ca eticheta de politist corupt este usor de aplicat si foarte greu de indepartat, pledand insa si pentru protejarea politistilor agresati in timpul misiunii.

Gabriel Berca : "Imaginea Politiei are un trend crescator'

Ministrul de Interne, Gabriel Berca a declarat ca Jandarmeria si ISU au o imagine buna, iar Politia are "un trend crescator', el cerandu-le politistilor toleranta zero fata de droguri si fata de substantele psihotrope. Berca a mai spus ca va semna "foarte rapid' un ordin comun cu Ministerul Public pentru lupta anticoruptie.

Kovesi: "Cat timp vedem la TV doar politisti arestati, perceptia e ca sunt printre cei mai corupti'

Procurorul general, Codruta Kovesi a declarat ca atata timp cat Directia Generala Anticoruptie (DGA) este mai eficienta decat celelalte structuri, iar daca la TV vedem doar politisti arestati se va mentine perceptia, nedreapta, ca aceasta categorie este printre cele mai corupte. "Exista inca acea mentalitate ca este mai important sa raportezi ca ai avut mii de infractiuni sesizate, chiar daca nu s-a facut niciun rechizitoriu ca sa poti spune ca ai lucrat bine', a subliniat Kovesi.

Oficial ne merge bine!

Potrivit bilantului activitatii din 2011 a Politiei Romane, 287 de grupuri infractionale au fost destructurate, 47 % din cei 2.405 de membri ai acestor retele fiind arestare. De asemenea, au fost identificate 728 de grupuri de crima organizata, dintre care 212 de trafic de persoane, 174 care se ocupau cu finantarea terorismului si spalarea banilor, 97 de criminalitate informatica si 245 de trafic si consum de droguri.

In urma actiunilor desfasurate in 2011, sub coordonarea Parchetului sau in actiuni proprii de urmarire penala, politistii au ridicat in vederea confiscarii 933.137 de euro, 1.074.186 de dolari, 781 de milioane de lei si 14,25 kilograme de aur, provenite din operatiuni ilicite.

De asemenea, au mai fost confiscate 612 carti de credit false, 496,52 kilograme de droguri si 21.084 de comprimate.

In 2011 s-au instituit sechestre asiguratorii pentru 158 de imobile, fiind ridicate in vederea confiscarii 257 de autoturisme. In privinta ordinii si sigurantei publice, in 2011 au fost sesizate 47.438 de infractiuni stradale, cu 0,3% mai mult decat in 2010, cifrele reprezentand 6,5% din totalul infractiunilor sesizate la nivel national.

Numarul infractiunilor grave comise in strada a scazut, respectiv in cazul astfel omoruri si violurilor cu cate 17 procente, tentativaelor de viol cu 12%, loviturile cauzatoare de moarte cu 25% si ultrajului cu 19%.

In schimb, cifrele arata ca s-au inregistrat cresteri la furturile din buzunare si din genti cu 16 % si de placute de inmatriculare cu opt la suta.

Pe linia investigarii fraudelor, in 2011 au fost constatate 16.342 de infractiuni, fiind cercetate 10.864 de persoane, cu 850 mai multe fata de 2010, ca urmare a infractiunilor de natura economico-financiara. Prejudiciul cauzat a fost estimat la 24.871.660.500 de lei, cu 133,4 la suta mai mare decat in 2010. Din acest prejudiciu a fost recuperata suma de 1.867.231.600 de lei.In privinta evaziunii fiscale, prejudiciul cauzat a fost estimat la 3.784.172.900 de lei, din care a fost recuperata suma de 815.182.110 lei.

×