x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Casele cu iz penal

Casele cu iz penal

de Miruna Pasa Petru    |    Mara Raducanu    |    Violeta Fotache    |    29 Mai 2008   •   00:00

Încă o suspiciune de fraudă imobiliară şochează Bucureştiul. Tribunalul Capitalei a arestat ieri trei membri ai unei grupări care a vîndut aproximativ 130 de imobile, folosind acte falsificate.

FRAUDĂ IMOBILIARĂ

Încă o suspiciune de fraudă imobiliară şochează Bucureştiul. Tribunalul Capitalei a arestat ieri trei membri ai unei grupări care a vîndut aproximativ 130 de imobile, folosind acte falsificate. Alte trei persoane implicate în acest caz au primit interdicţia de a părăsi Capitala. Pentru a ajunge la reţea, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din Secto­rul 1 i-au filat pe presupuşii infractori timp de şapte luni. Aşa au ajuns la con­cluzia că din gruparea in­frac­ţională făceau parte aproximativ 30 de persoane, în urmă cu două luni fiind arestaţi primii 14 dintre aceştia. Ur­mărind atîtea luni “activi­ta­tea” reţelei, oamenii legii spun că gru­parea vindea cu acte false te­re­nuri şi locuinţe. Ei falsificau bu­le­ti­nele de identitate păstrînd numele şi datele proprietarului real , schim­bînd doar fotografia.

Urmări. Reţeaua ma­fi­o­­tă a lăsat mai mulţi bătrîni fără pro­prietăţi, prejudiciul ri­di­cîndu-se la aproximativ 500.000 euro. Este vorba de Popa Cristian, de 40 de ani, din Bucureşti; Grigore Ion, de 34 de ani, din Bucureşti; Herbel Gheorghe, de 32 de ani, din judeţul Maramureş; Jar­cu Mariana, de 37 de ani, din Bucureşti; Lăutaru Georgel, de 39 de ani, din judeţul Giurgiu şi Mandache Victor, de 45 de ani, din judeţul Giurgiu. Toţi sînt acuzaţi de în­şe­lă­ciu­ne, fals, uz de fals, precum şi aso­ciere în vederea săvîrşirii de in­fracţiuni. La percheziţiile des­fă­şu­rate pe parcursul anchetei, po­li­ţiş­tii de la Sectorul 1 au ridicat 520 de ştam­p­ile aparţinînd tuturor ins­ti­tu­ţiilor statului, inclusiv o ştampilă a am­ba­sadei Spaniei. Cu ajutorul unor ins­tru­mente de multiplicare, ri­dicate şi ele de poliţişti, gruparea “rezolva” ab­solut orice document, iar cărţile de identitate erau falsificate aproape per­fect. Gheorghe Herbel, unul dintre membrii grupării, este urmărit in­ter­naţional de opt ani pentru ultraj şi furt din lo­cu­in­ţe. Po­trivit unor sur­se ofi­ciale, se pare că în acest caz func­ţionarii pu­blici im­pli­caţi ar fi an­gajaţi ai unor primării de sector, ai Di­recţiei Taxe şi Im­po­zite şi lu­cră­tori de la Ca­dastru. Pînă în prezent însă, fa­ţă de nici unul din­tre aceştia nu s-a luat o mă­su­ră preventivă. Parchetul Capi­talei ur­mea­ză să-şi decline com­­peten­ţa în fa­vo­a­rea DIICOT.



Ion Chrissoveloni este urmaşul unei vechi familii de bancheri şi una dintre victimele mafiei imobiliare din Primaria Sectorului 1.

Metoda de operare a fost simplă. În faţa notarului public Marinela Ujeniuc a fost întocmită o procură prin care soţii Ion şi Mariana Chrissoveloni l-ar fi împuternicit pe un anume Bogdan Popa să vîndă un teren intravilan de 480 metri pătraţi din strada Sandu Aldea. Popa este "mandatarul” carea cţiona în Sectorul 1. Marinela Ujeniuc este nimeni alta decît soţia deputatului PNL de Giurgiu, Dragoş Ujeniuc. Ion Chrissoveloni susţine că nu a semnat niciun act la notarul Marinela Ujeniuc şi că, mai mult, există şi o gravă eroare: numele soţiei sale nu este Mariana, ci Zafirula. De aceea, pe 18 aprilie 2008, Chrissoveloni a solicitat instanţei să constate nulitatea absolută a procurii autentificate de Marinela Ujeniuc, motivînd lipsa consimţămîntului. Procesul încă se judecă. Numele familiei Ujeniuc a mai apărut în presă în diverse scandaluri. În 2005, deputatul liberal şi soţia acestuia au fost implicaţi într-un scandal de trafic de influenţă, cei doi fiind acuzati de către moştenitoarea unei averi confiscate în regimul comunist că au încercat să intre în posesia unui bun falsificînd un testament.

INTERLOPI. În ceea ce priveşte Sectroul 5, procurorii l-au audiat şi pe Romeo Ursu, zis Boenică, locotenentul lui Nuţu Cămătaru, dar au decis totuşi să nu ceară emiterea unui mandat de arestare pe numele lui. Anchetatorii au stabilit că Boenică le-ar fi ajutat pe Carmen Olteanu şi Gabriela Coman, două funcţionare ale Primăriei Sectorului 5, să vândă cu ajutorul unei procuri false apartamentul unui bătrîn, Ştefan Arindoiu, care locuia în cartierul Tineretului. După ce i-ar fi furat actele din casa lui Arindoiu, Gabriela Coman ar fi făcut procura falsă pe numele unei persoane din judeţul Giurgiu care a vîndut ulterior lui Arindoiu cu 87.000 de euro lui Adrian Marius Iliuţă. Actul de vănzare -cumpărare bazat pe procura falsă a fost încheiat la notarul Denisa Elena Gheorghevici.

Boenică este unul dintre membrii importanţi ai lumii interlope bucureştene, el începîndu-şi cariera pe lângă Fane Spoitoru, dar în timp l-a preferat pe Nuţu Cămătaru.
(Andreea Caşcaval, Petru Zoltan)

×
Subiecte în articol: observator