x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Castanii din cetatea Vauban au înflorit a doua oară în acest an

Castanii din cetatea Vauban au înflorit a doua oară în acest an

21 Aug 2009   •   00:00

O parte dintre castanii din apropierea porţilor medievale din Alba Iulia au înflorit pentru a doua oară în acest an, aşa cum se întâmplă cu regularitate de peste trei decenii, noutatea fiind dată de faptul că fenomenul s-a produs mai repede decât în anii trecuţi.



Trei dintre castanii dintre Poarta I şi Poarta a II-a a fortificaţiei bastionare înfloresc atât în martie, cât şi la mijlocul lunii septembrie. De această dată, însă, copacii au înflorit cu aproape o lună "mai devreme", în august.

Înflorirea castanilor de două ori pe an a devenit o "normalitate" pentru locuitorii din Alba Iulia. Fenomenul se întâmplă din 1978, an în care, din cauza temperaturilor extrem de scăzute, castanii au îngheţat. Acest lucru nu le-a fost fatal însă, dimpotrivă, castanii înflorind de atunci atât în primăvară, cât şi în toamnă.

Săptămâna trecută, în mai multe zone din Alba au înflorit pentru a doua oară în acest an şi merii, astfel încât, alături de fructe, pe pomii respectivi au putut fi observate şi florile de măr. Astfel, între localităţile Mesentea şi Benic, localnicii au constatat că mai mulţi meri au înflorit din nou.

Nu numai în zona respectivă a fost înregistrat un asemenea fenomen. Şi într-o pepinieră din Aiud, foarte mulţi dintre meri au înflorit din nou.

Specialiştii spun că vremea extrem de caldă din ultima perioadă a favorizat apariţia acestui fenomen.

×
Subiecte în articol: observator