x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cât câştigă profesorii în Europa

Cât câştigă profesorii în Europa

de Eugenia Mihalcea    |    31 Oct 2008   •   00:00
Cât câştigă profesorii în Europa

Dascălii români la început de carieră au salarii de numai 190 de euro lunar, faţă de colegii lor din Vest, care primesc lefuri de 1.600 de euro – Italia şi Franţa – sau chiar 2.500 de euro pe lună în Germania.

Elevii români sunt printre cei mai slab pregătiţi şcolari din Europa la testele de citire, de lectură, dar şi la ştiinţe. În 2006, când au susţinut testul PISA, ţara noastră s-a situat pe locul 47 din 57 de state participante. La ştiinţe, 78,7% dintre tinerii care au participat la evaluare nu au atins nici măcar nivelul de bază al “alfabetizării”. La aşa dascăli, aşa elevi, am putea spune, dacă performanţa s-ar calcula doar în funcţie de leafa de pe card, aşa cum preciza, în urmă cu câteva zile, preşedintele Traian Băsescu. Profesorii români au printre cele mai mici salarii din Uniunea Europeană, conform datelor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).

ROMĂNII ŞI BULGARII
Un profesor debutant în Italia câştigă în medie 1.600 de euro pe lună, conform unui articol realizat site-ul european www.cafebabel.com. Dascălii din Germania nu au ore după-amiaza, iar pentru efortul depus în prima parte a zilei primesc, la sfârşitul lunii, aproximativ 2.500 de euro. În ţara noastră, un profesor îşi începe cariera cu o leafă lunară de circa 700 de lei (190 de euro), salariu comparativ doar cu cel al cadrelor didactice din Bulgaria (180 de euro).

Nici dascălii din Polonia nu sunt foarte încântaţi de meseria pe care şi-au ales-o. Unii consideră că vocaţia este foarte importantă în alegerea unei asemenea slujbe, dar cei mai mulţi totuşi cred că salariul mic nu este deloc motivant. Lefurile profesorilor polonezi sunt diferenţiate în funcţie de experienţă, de vechime, dar şi de calificările obţinute. Dar asta doar în practică, pentru că este vorba de circa 5.000 de euro pe an, adică 416 euro pe lună. Banii nu sunt consideraţi suficienţi de cadrele didactice, care sunt foarte stresate, mai ales că trebuie să lucreze cu efective de 30 de elevi sau chiar mai mari. Ca şi în România, profesorii polonezi au o responsabilitate foarte mare faţă de părinţii care au aşteptări în primul rând de la dascăli, şi apoi de la propriii copii. În Polonia, un cadru didactic are o normă de 18 ore pe săptămână.

STUDII, DAR ŞI LEFURI PE MĂSURĂ
În Franţa, după cei trei ani de facultate, cei care vor să devină profesori trebuie să îşi continue studiile universitare cu un masterat specializat, cu o durată de doi ani. Tinerii care devin dascăli au lefuri de aproximativ 20.000 de euro pe an (1.600 de euro pe lună) şi o normă de 16 ore săptămânale.

Cei care doresc să devină profesori în Spania trebuie să urmeze între patru şi şase ani de studii universitare, care trebuie să cuprindă obligatoriu şi un masterat, notează cafebabel.com. Faţă de colegii lor francezi, dascălii spanioli petrec mai mult timp la şcoală – circa 25 de ore pe săptămână –, atât la clasă, cât şi pregătindu-se pentru ore. Un profesor debutant din Spania câştigă circa 27.000 de euro pe an, adică în medie 2.250 de euro pe lună.

×
Subiecte în articol: observator