x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cât costă ministerele

Cât costă ministerele

23 Noi 2011   •   21:00

Guvernul ar economisi anual 150-200 milioane euro numai in ministere daca ar amenaja in Palatul Parlamentului sau in alte cladiri mari detinute de stat spatii in care sa functioneze impreuna mai multe astfel de institutii, costurile pentru intretinerea sediilor depasind in prezent 500 milioane euro, in­for­mea­za Mediafax. Cele 15 ministere re­pre­zentate in Cabinet, alaturi de Mi­nis­­terul Public, Secretariatul General al Guvernului si AVAS si ex­clu­zand nou-infiintatul Minister al Afa­ce­­rilor Europene, au consumat in acest an de la buget circa doua mili­arde lei (echivalent a aproximativ 500 milioane euro) numai pentru intretinerea propriilor sedii.

Cei mai multi bani sunt cheltuiti de stat pentru rechizite de birou, materiale curatenie, incalzit, iluminat, apa, ca­nal, salubritate si reparatii curente, to­talul fondurilor alocate acestor ser­vi­­cii urmand sa creasca anul viitor la 1,3 miliarde lei, de la 1,26 miliarde lei in acest an. Pentru cumpararea de masini, mobilier si aparatura biro­ti­­ca, fondurile alocate ministerelor s-au dublat de la un an la altul, ajun­gand de la 289,2 milioane lei anul tre­cut la 457,6 milioane lei cheltuite in acest an.

Achizitiile nu se opresc aici, pentru anul viitor fiind deja bugetate alte 503,8 milioane lei pentru ast­fel de echipamente. Achizitiile de mij­loace de transport atrag alte cheltuieli pentru carburanti si piese de schimb, fondurile alocate in acest sens dublandu-se de asemenea in in­ter­val de un singur an, de la 123,9 mi­lioane lei anul trecut la 221,6 mili­oa­ne lei in acest an si urmand sa ajun­ga la 235,7 milioane lei anul viitor.

×
Subiecte în articol: observator