x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cătălin Predoiu: Guvernul elaborează noua strategie naţională pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului

Cătălin Predoiu: Guvernul elaborează noua strategie naţională pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului

de Redacția Jurnalul    |    17 Apr 2024   •   22:00
Cătălin Predoiu: Guvernul elaborează noua strategie naţională pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat miercuri că Guvernul lucrează la elaborarea proiectului noii Strategii naţionale pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi a discursului instigator la ură, aferentă perioadei 2024 - 2027.

"În exercitarea competenţelor sale, Ministerul Afacerilor Interne respectă minorităţile naţionale. Acordăm o particulară importanţă combaterii antisemitismului. Rămânem ferm angajaţi obiectivelor de combatere a xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură, păstrării memoriei Holocaustului şi susţinerii educaţiei şi cercetării despre Holocaust. Obiectivele asumate în primul document strategic naţional destinat combaterii antisemitismului, respectiv Strategia naţională pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură, aferente perioadei 2021 - 2023, au fost îndeplinite. În acest moment participăm activ, sub coordonarea Cancelariei premierului, la elaborarea proiectului noii Strategii naţionale pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi a discursului instigator la ură, aferentă perioadei 2024 - 2027", a spus Cătălin Predoiu, care a participat la a V-a ediţie a Congresului Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.

El a menţionat că Ministerul Afacerilor Interne a organizat programe de formare şi activităţi specifice în cadrul instituţiilor de învăţământ proprii, inclusiv în colaborare cu Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România 'Elie Wiesel' şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, în baza unui protocol semnat în acest sens, iar pentru promovarea educaţiei privind Holocaustul - MAI are o colaborare foarte bună cu Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite ale Americii.

În ceea ce priveşte contextul regional, Predoiu a menţionat că atacul Hamas asupra Israelului, din urmă cu câteva luni, "a pus în pericol liniştea comunităţilor noastre, creând riscul unor manifestări antisemite în România".

"Cu toate acestea, mă bucur să vă afirm, pe bază de date, că în acest moment nu putem vorbi de un fenomen structural în acest sens, indiferent de cazuri izolate, şi vă asigur de asemenea că la nivelul Ministerului Afacerilor Interne au fost luate toate măsurile operative necesare pentru asigurarea securităţii sporite şi descurajării potenţialelor acte antisemite. Ca regulă generală, pentru prevenirea actelor de huliganism sau vandalism asupra obiectivelor de cult şi a celor asociate comunităţii evreieşti, acestea sunt cuprinse în itinerariile de patrulare a dispozitivelor de asigurare a ordinii şi siguranţei publice, în mod structural şi formal, pe bază de ordin", a conchis Cătălin Predoiu. 

×
Subiecte în articol: catalin predoiu strategie antisemitism