x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Catastrofele meteorologice din această vară, semnale de alarmă pentru clima viitorului

Catastrofele meteorologice din această vară, semnale de alarmă pentru clima viitorului

10 Aug 2010   •   00:00

Agenţia americană de studiere a oceanelor şi atmosferei (NOAA), afirmă că planeta nu a fost niciodată atât de fierbinte ca în primul semestru al acestui an, iar potrivit Grupului interguvernamental de experţi în evoluţia climei (GIEC), în contextul unei încălziri climatice seceta şi valurile de caniculă vor deveni mai intense şi de mai lungă durată, cum se întâmplă în Rusia şi în 18 din cele 50 de state americane, relatează AFP.



Între caniculă, secetă şi inundaţii, aceste evenimente de excepţie întâlnite în această vară din Rusia până în Pakistan sunt dovada sumbrelor perspective ale efectelor viitoarelor schimbări climatice.

Majoritatea climatologilor afirmă că toate catastrofele care au lovit Rusia, Pakistanul, China sau Europa de Est sunt conforme cu concluziile rapoartelor pe care GIEC le publică de douăzeci de ani, notează Agerpres.

"Sunt evenimente care se repetă şi se intensifică într-un climat perturbat de poluarea cu gaze cu efect de seră", explică Jean-Pascal Van Ypersele, vice-preşedinte al GIEC. "Evenimentele extreme sunt unul din modul în care schimbările climatice devin într-un fel dramatic perceptibile", adaugă acesta.

Fie că este vorba de frecvenţă sau de intensitate, practic în fiecare an se înregistrează noi recorduri şi chiar mai multe câteodată într-o singură săptămână: în Rusia, recordul absolut înregistrat la Moscova, nemaiîntâlnit de când se fac măsurători meteo, de 130 de ani (38,2°C la sfârşitul lui iulie) a fost doborât la începutul lui august. În Pakistan, inundaţiile nu au avut niciodată o asemenea amploare geografică', afirmă Omar Baddour, expert în cadrul Organizaţiei mondiale meteorologice (OMM).

"În ambele cazuri este o situaţie fără precedent. Succesiunea extremelor şi accelerarea recordurilor sunt conforme cu previziunile GIEC. Dar aceste extreme trebuie observate pe mai mulţi ani pentru a putea trage nişte concluzii", precizează expertul.

Mai ales că inundaţiile din Pakistan ar putea fi generate de fenomenul La Nina care, spre deosebire de El Nino, care îl precede în general, este provocat de o răcire a temperaturii la suprafaţa Pacificului central.

"În general, El Nino generează secetă în subcontinentul indian şi în Sahel: cu La Nina se întâmplă invers", subliniază Baddour.

Potrivit climatologului englez Andrew Watson, căldura neobişnuită din acest an este legată de El Nino de anul trecut: "Ştim că după un El Nino urmează un an extrem de cald", precizează el.

Andrew Watson, profesor la Universitatea East Anglia, implicat în scandalul "climategate" şi acuzat de fraudă împotriva GIEC, se arată prudent: "Sunt absolut convins că creşterea frecvenţei acestui tip de veri în ultimii 20 - 30 de ani este legată de schimbările climatice. Dar nu este suficient să te bazezi pe un singur eveniment sau pe o singură vară, deoarece, prin definiţie este vorba de meteorologie, nu de climă. Şi această schimbare climatică se măsoară pe baza mediei unui deceniu"

×
Subiecte în articol: meteo