x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Catedrală modernă şi tradiţională

Catedrală modernă şi tradiţională

de Daniela Cârlea Şontică    |    17 Dec 2008   •   00:00
Catedrală modernă şi tradiţională

Arhitecţi, ingineri specialişti în structura construcţiilor, consilieri patriarhali şi însuşi Patriarhul Daniel s-au întâlnit la 15 decembrie la Palatul Patriarhal pentru a discuta noul proiect al Catedralei Mântuirii Neamului, care va fi şi noua Catedrală Patriarhală.



Sub genericul oficial de Simpozionul "Noua Catedrală Patriarhală, Catedrala Mântuirii Neamului: arhitectură, structură, utilitate culturală", peste 30 de specialişti în domeniu au fost puşi în temă cu proiectul arhitectului Nicolae Vlădescu şi au fost invitaţi să îşi spună părerea, să aducă idei noi pe marginea acestuia, să ofere eventual alte soluţii arhitecturale. De la inginerul Eugeniu Iordăchescu şi preotul Gheorghe Ispas, consilieri patriarhali în cadrul sectorului Catedrala Mântuirii Neamului, am aflat că în acest moment se fac lucrări de infrastructură care vor fi gata în martie 2009.

AUTORUL PROIECTULUI
Arhitectul Nicolae Vlădescu, cel care a realizat proiectul Catedralei Mântuirii Neamului, a prezentat principiile compoziţionale, componentele funcţionale, elementele de instalaţii şi amenajarea incintei acesteia. Viitoarea catedrală patriarhală va fi una de dimensiuni "mari, dar nu gigantice", va respecta tradiţia bazilicală bizantină şi va avea un pridvor sub formă de potir. Pe pereţii pridvorului vor fi pictate monumentele de cult reprezentative tuturor zonelor ţării şi diasporei. Clădirea va avea parter, demisol şi două subsoluri, la intrarea în pronaos vor fi alveole în care vor fi păstrate sfinte moaşte, navele laterale vor avea balcoane pentru credincioşi şi cor, accesul se va face cu ajutorul lifturilor. Turla principală va avea 90-100 m, iar catapeteasma în jur de 40 m. La demisol va fi paraclisul Sfântul Andrei, dedicat slujbelor din timpul săptămânii şi urmăririi pe ecrane a lor când este sărbătoare mare şi participă multe persoane, un spaţiu din demisol va fi alocat unor manifestări religioase de genul conferinţelor, expoziţiilor şi agapelor pentru pelerini. în nişele special amenajate vor fi aşezate mormintele patriarhilor României. Subsolurile vor cuprinde: un muzeu pentru obiecte religioase, spaţii cu destinaţie tehnică şi parcarea pentru personal.

La intrarea în vasta curte a catedralei se vor afla pe latura de nord Casa "Pelerinul" – o clădire cu subsol, parter şi două etaje – cu spaţii de cazare, trapeză, birou de informaţii. Vizavi, pe latura de sud a platformei, va fi Casa "Sfântul Apostol Andrei", identică cu cea menţionată anterior, având ca destinaţie activităţi ale clerului ce se vor desfăşura în săli şi birouri corespunzătoare, cu o bibliotecă, o librărie, o tipografie şi spaţii de depozitare.
Pentru a intra în incintă vor fi construite 12 porţi principale, care vor purta numele celor 12 apostoli, iar accesul din Strada Izvor se va face pe sub arcul clopotniţei. Pe spaţiul neconstruit va fi amenajat un parc cu toate accesoriile: băncuţe, fântâni arteziene, mici monumente sculpturale, chioşcuri şi mici parcaje.

MAUSOLEUL UNIRILOR
Părintele Patriarh Daniel a subliniat că "orice arhitect de biserici trebuie să fie sfătuit de un teolog", pentru a rămâne în tradiţie, şi că "atunci suntem mari când aprofundăm tradiţia, nu când rătăcim de la ea". Patriarhul a mai spus că în Piaţa Unirii, unde s-a sfinţit primul loc destinat catedralei după 1990, pentru ca acesta să nu fie pângărit, se va construi o bisericuţă-mausoleu care să amintească românilor de toate Unirile din istoria noastră. Lucrările la catedrală vor începe efectiv în luna aprilie, iar specialiştii speră ca în patru ani să o vedem în toată splendoarea sa.

×
Subiecte în articol: observator