x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Catedrala Neamului - Mausoleul ramane, dispar mormintele

Catedrala Neamului - Mausoleul ramane, dispar mormintele

30 Sep 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Senatorii din Comisia juridica au modificat ieri pentru a patra oara locul in care urmeaza a fi construita Catedrala Neamului. Senatorii din Comisia juridica au modificat ieri pentru a patra oara locul in care urmeaza a fi construita Catedrala Neamului. Daca parlamentarii vor cadea la pace, lacasul va fi ridicat in spatele Monumentului Eroului Necunoscut.
OANA STANCU, MONICA ANDREI

Catedrala Mantuirii Neamului va fi construita pe un teren mult mai mic, situat in spatele Mausoleului eroilor comunisti. Cel putin asa au hotarat ieri senatorii din Comisia juridica. Proiectul legislativ stabileste trecerea unui teren in suprafata de 13.814 mp, situat in Parcul Carol, in spatele mausoleului, din domeniul public in cel privat al statului si transmiterea acestuia, cu titlu gratuit, in proprietatea Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Romane, fiind destinat exclusiv construirii Catedralei Mantuirii Neamului. Restul terenului de aproape 40.000 mp isi pastreaza destinatia de parc public, trecand in administrarea Patriarhiei si nu in folosinta, astfel incat sa nu poata fi facute alte modificari. Guvernul stabilise printr-o hotarare din 2003 construirea lacasului pe un teren mult mai mare, in suprafata de 52.700 mp, insa a aparut controversa privind demolarea mausoleului de pe platoul din parc. In aceste conditii, catedrala se va ridica pe o parte din mormintele care inconjurau fostul mausoleu. Insa nimic nu este batut in cuie, actul normativ urmeaza sa fie supus dezbaterii si aprobarii plenului Senatului.

SA VEDEM. Traian Basescu, primarul general al Capitalei, nu stia despre ultimele decizii ale Comisiei juridice din Senat. "Nu stiu nimic despre acest lucru. Trebuie sa vad ce atributiuni are Comisia juridica a Senatului, sa ma uit pe proiectul legislativ", a declarat edilul-sef al Capitalei.

Discutiile cu privire la amplasarea Catedralei Neamului au iscat multe scandaluri. Primul loc destinat construirii lacasului a fost in rondul din Piata Unirii. La vremea respectiva s-a facut mare valva, mai ales ca a fost invitat si Papa Ioan Paul al II-lea. Pentru aceasta vizita importanta, autoritatile au asfaltat strazi, au pus flori, insa n-au reusit sa cada la pace. Dupa lungi discutii, catedrala a fost mutata pe Bulevardul Decebal, vizavi de magazinul Junior. A fost organizat chiar un concurs pentru proiectarea catedralei, a fost ales si un castigator, insa fara succes. Ultima destinatie a fost Parcul Carol, exact pe locul unde in prezent este mausoleul. Primarul general a tunat si a fulgerat, i-a rugat la un moment dat pe bucuresteni sa-si spuna parerea pe site-ul Municipalitatii. El nu a fost sub nici o forma de acord cu amplasarea catedralei in parc. In ciuda protestelor au inceput lucrarile de demolare a mausoleului, insa n-au durat mult. Operatiunea a fost oprita, urmand ca Basescu impreuna cu reprezentantii Patriarhiei sa mai discute pe aceasta tema.

×
Subiecte în articol: observator