x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Câţi profesori declară banii luaţi pe meditaţii

Câţi profesori declară banii luaţi pe meditaţii

de Oana Matei    |    20 Oct 2015   •   11:03
Câţi profesori declară banii luaţi pe meditaţii
Sursa foto: Dmitry Berkut/Getty Images/iStockphoto

Anul trecut, doar 2.577 de profesori din toată ţara şi-au declarat la Fisc veniturile obţinute din meditaţii. Din cele 14 milioane de lei primite de dascăli, statul a încasat un impozit de 1.734.382, arată datele obţinute de Jurnalul Naţional.

Profesorii mai tineri şi studenţii îşi vând cunoştinţele la vedere, pe site-uri. Încasează bani puţini şi, cu toate astea, riscă să fie acuzaţi că se sustrag de la plata impozitelor dacă nu declară banii pe care îi primesc. Conform datelor de la Ministerul Educaţiei, sunt 30.000 de profesori în învăţământul universitar şi 23.000 în cel preuniver¬sitar. Asta înseamnă că doar 4,86% şi-au declarat veniturile obţinute din meditaţii. Cei mai mulţi profesori corecţi sunt în Cluj, aproape 900. Ei au obţinut venituri de peste 5 milioane de lei, cu peste un milion mai mult decât în 2013. Dascălii din Cluj sunt urmaţi de cei din Iaşi şi Ploieşti. Peste 300 şi-au declarat veni¬turile suplimentare în fiecare dintre cele două oraşe. Paradoxal, deşi în Capitală profesează cei mai mulţi dascăli, gradul de declarare a banilor la Fisc este unul foarte mic. Doar 275 au completat actele la Adminis¬traţiile Finanţelor Publice, cu 30 mai mulţi decât în 2013.

50.000 de lei pe an dacă meditezi 10 elevi
Un calcul simplu arată că un meditator care are un tarif de 60 de lei pe şedinţă, încasează 4.800 de lei numai de la un singur elev pe care îl pregăteşte de două ori pe săptămână, timp de 10 luni. Se întâmplă însă ca un profesor să aibă chiar şi 10 copii pe care îi învaţă în particular. Desigur, sumele cresc în cazul profesorilor universitari, care nu acceptă mai puţin de 100 de lei pe şedinţă.

Profesorii meditatori care nu plătesc la stat şi nu-şi declară veniturile din meditaţii pot fi verificaţi ca urmare a unor sesizări de la diverse persoane, fie ei părinţi sau elevi. Nu există niciun plafon legal sub care veniturile sunt considerate neimpozabile. Prin urmare, conform legii, orice faptă de a ascunde sau sustrage de la impozitare cu bună ştiinţă, intenţionat, un venit considerat impozabil, fie el şi modic, reprezintă evaziune fiscală şi se pedepseşte cu închisoarea de până la 6 ani.

De asemenea, potrivit Codului de etică pentru învăţământul preuniversitar, aflat încă în stare de proiect, profesorii nu au voie să facă meditaţii cu propriii elevi, chiar dacă declară la Fisc veniturile reali¬zate, considerându-se că acest lucru ar înlesni acordarea de mită în formă mascată.

Meditaţii la Universitate
Cele mai mari sume din meditaţii se percep în universi¬tăţi, pentru pregătirea viitorilor candidaţi. La UNATC medi¬taţiile se fac chiar în sediul facultăţii şi costă între 80 şi 100 de lei şedinţa. Meditaţii se mai fac şi la Drept sau Medicină, pentru economie, respectiv chimie. La Politehnică sau la Facultatea de Muzică, medita¬ţiile sunt gratuite.

Meditaţiile pentru examenele de Bacala¬ureat sau de admitere la Universitate sunt cele mai prof itabile, ajungând şi la preţul de 100 de lei pe oră. Profe¬sorii universitari spun că pregătirea din liceu nu este suficientă pentru nivelul cerut la facultate.
 

×