x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cauza infecţiilor de la spitalul CF 2: anestezia

Cauza infecţiilor de la spitalul CF 2: anestezia

27 Apr 2010   •   00:00

Potrivit unor rezultate preliminare ale anchetei desfăşurate în acest caz, soprana Amelia Antoniu Games şi Alice Roxana Preda au fost infectate în timpul operaţiilor la care au fost supuse în data de 19 aprilie cu bacteria Burkholderia Cepacia, care provine din serul folosit pentru anestezie.



Surse apropiate anchetei au declarat pentru Antena3.ro că deşi iniţial s-a crezut că este vorba de o eroare a secţiei de ginecologie, care nu ar fi dezinfectat sala de operaţii, cel mai probabil complicaţiile în aceste cazuri ar fi apărut din cauza secţiei de anestezie de la CF 2. În urma rezultatului analizelor la cele două paciente a fost descoperită bacteria Burkholderia Cepacia, care provine cel mai probabil din serul folosit la anestezie.

În hemoculturi s-a descoperit o bacterie de tip gram negativ, aerobă, destul de rar întâlnită, care are denumirea de Burkholderia Cepacia. Acest tip de bacterie apare în serul folosit la anesteziile din aceste cazuri, au declarat pentru Antena3.ro sursele citate. Pacientele Amelia Antoniu Games şi Alice Roxana Preda au fost operate la CF 2 în data de 19 aprilie. Anestezia a fost făcută în ambele cazuri de aceeaşi persoană, fiind vorba de o anestezie intravenoasă, de scurtă durată. În astfel de cazuri substanţa este trasă în seringi şi administrată pacientelor. Cel mai probabil, în aceste cazuri au fost folosite aceleaşi seringi şi nu seringi de unică folosinţă cum este normal. Surse din spitalul CF 2 au declarat pentru Antena3.ro că folosirea aceleeaşi seringi pentru mai multe cazuri este un lucru frecvent aici, una din cauza fiind lipsa minimelor dotări pentru această unitate spitalicească.

Potrivit unor informaţii din spital, din septembrie 2009 şi până acum şapte paciente au avut complicaţii asemănătoare cazurilor mediatizate, toate având parte de acelaşi tip de anestezie şi având ulterior acelaşi tip de complicaţii post-operatorii: febră şi modificări ale analizelor de sânge. Trei dintre cazuri au avut complicaţii mai grave, necesitând o intervenţie de Histerectomie (scoaterea uterului), care s-a efectuat în alte spitale.

Ipoteza iniţială, aceea a unei infecţii cauzate de nesterilizarea sălii de operaţii după o intervenţie la un caz de peritonită nu se susţine. Pe data de 19 aprilie în sala 1 a blocului operator de la secţia de ginecologie a avut loc la ora 9:00 o operaţie de peritonită, după care sala a fost sterilizată cu Vircon şi încuiată. La ora 11:00, în sala numărul 2 a avut loc o intervenţie de prolaps genital, la o pacientă în vârstă de 77 de ani, care nu a prezentat risc de infecţie şi care a decurs normal. În acest din urmă caz s-a efectuat o anestezie rahidiană. În această sala, numărul 2, s-au efectuat ulterior operaţiile pacientelor Amelia Antoniu Games şi Alice Roxana Preda, care au suferit ulterior complicaţii. Sălile 1 şi 2 din secţia de ginecologie sunt despărţite de un culoar. Pentru siguranţă, au fost efectuate analize bacteriologice şi în cazul operaţiei de peritonită, dar a fost descoperită o bacterie anaerobă, fără nici o legătură cu bacteria aerobă Burkholderia Cepacia.


Rezultatul final al anchetei în acest caz este aşteptat pentru joi, urmând ca cel mai probabil, ulterior, cazurile de aici să fie luate în discuţie şi de Colegiul medicilor.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: observator