x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator “Căzătură mare trasă de UDMR la Bucureşti” (presa ungară)

“Căzătură mare trasă de UDMR la Bucureşti” (presa ungară)

de Istvan Deak    |    02 Mai 2012   •   14:10
“Căzătură mare trasă de UDMR la Bucureşti” (presa ungară)

Intr-un articol intitulat “Cazatura mare trasa de UDMR la Bucuresti', jurnalistii de la cotidianul ungar Magyar Hirlap analizeaza situatia minoritatii maghiare dupa desemnarea noului Cabinet Ponta. “Victor Ponta a stabilit noua echipa guvernamentala compusa in mod egal din social-democrati si liberali. Daca privim lucrurile dintr-o perspectiva simpla, observam ca politicienii traseisti au dus la caderea Guvernului Ungureanu, din dorinta de a trece in barca castigatoare la viitoarele alegeri. Caderea Guvernului roman nu este o chestiune maghiara, prin prisma cazului Facultatii de Medicina in limba maghiara din Targu-Mures, dar este o chestiune maghiara, prin faptul ca sute de maghiari din aparatul guvernamental isi vor pierde functiile si influentele in Bucuresti', comenteaza Magyar Hirlap, care adauga ca “in ultimele doua decenii, acesta este abia al doilea caz cand un Guvern cade dupa o motiune de cenzura'.

“In ciuda traseismului politic si a demisiilor din functia de prim-ministru, Romania nu s-a confruntat niciodata cu alegeri anticipate. Senatorii si parlamentarii romani prefera sa schimbe partidele, decat sa isi piarda functiile, asa se explica ca din acelasi Parlament s-a ajuns la a treia majoritate parlamentara diferita', comenteaza, ironic, Magyar Hirlap.

“Daca va trece Guvernul Ponta, atunci putem spune ca toate partidele au fost la guvernare. In aceste conditii nu are mare relevanta ca Opozitia s-a legat de cazul facultatii de la Targu-Mures, de asa-zisa amenintare maghiara, cand in esenta sondajele au decis asupra faptului ca Opozitia trebuie sa treaca la Putere. Decizia noului guvern in privinta facultatii de la Targu-Mures poate fi asociata cu afinitatile nationaliste care prind bine in campania electorala', scrie publicatia citata.

In opinia celor de la Magyar Hirlap, principalul perdant al situatiei actuale este UDMR. “Sub amenintarea partidelor maghiare rivale, Uniunea a cazut intr-o situatie dificila, fiind inlaturata tocmai in pragul alegerilor locale si practic celor din Uniune li s-a inchis robinetul la banii publici. Multe coalitii guvernamentale au ajuns la mana UDMR, insa Cabinetul Ponta se pare ca nu are nevoie de UDMR pentru a forma o majoritate parlamentara', concluzioneaza jurnalistii ungari. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×
Subiecte în articol: romania udmr guvern Victor Ponta magyar hirlap