x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul BCR Novaci - Credit ilegal de 3 milioane euro

Cazul BCR Novaci - Credit ilegal de 3 milioane euro

14 Aug 2004   •   00:00

Procurorii anticoruptie au retinut inca un om de afaceri in dosarul creditelor ilegale de la Banca Comerciala Romana, dosar care pana la finalizare se pare ca va ajunge la un prejudiciu de 1000 de miliarde de lei, ne-au declarat surse judiciare.

MIRUNA PASA

Gabriel Matyas a fost arestat preventiv de Tribunalul Gorj si este acuzat de complicitate la acordarea si utilizarea ilegala a unui credit de 126 de miliarde de lei (peste 3 milioane de euro), inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals si asociere in vederea savarsirii de infractiuni. Aceasta suma se adauga la prejudiciul de aproape 400 de miliarde de lei, retinut de procurori in prima parte a dosarului, deja trimisa in judecata. Afaceristul cu mai multe firme in Bucuresti este acuzat ca la 31 ianua-rie 2003 ar fi emis doua ordine de plata nereale, catre doua societati din Bucuresti. Actele au fost trimise la sucursala BCR Novaci drept garantii ale creditului de peste 3 milioane de euro cerut si folosit dupa bunul plac de omul de afaceri Ion Marin. Marin a fost arestat preventiv si deja trimis in judecata pentru aceste acuzatii.

COMPLICITATE. Anchetatorii sustin ca Matyas ar fi semnat in alb cele doua ordine de plata dupa ce s-a inteles cu prietenul Marin si a trimis apoi cele doua documente la banca de la un fax public din Capitala. Potrivit PNA, creditul cu pricina ar fi fost imposibil de obtinut in aceste conditii, mai ales ca din decembrie 2002 sucursala BCR Novaci nu mai avea competenta sa acorde astfel de credite. Imediat dupa arestarea partenerilor lui de afaceri dubioase, Gabriel Matyas ar fi facut sa dispara mai multe acte din contabilitatea unei firme bucurestene implicata in creditarile ilegale.

DIVERSIUNE

Procurorii sustin ca omul de afaceri s-a intors inclusiv impotriva partenerului sau Marin, doar-doar o scapa de ancheta. Ca sa nu starneasca banuieli cu privire la complicitatea proprie, Matyas a actionat in judecata firmele lui Marin cerand fie falimentul, fie reorganizarea judiciara, desi ii era acestuia dator vandut cu sute de miliarde de lei. Anchetatorii au in acest moment informatii ca afaceristul ar fi obtinut multe alte credite ilegale, in valoare de mii de miliarde de lei.

×
Subiecte în articol: observator