x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul Burnei ia amploare. Mai multe cabinete, verificate

Cazul Burnei ia amploare. Mai multe cabinete, verificate

de Monica Cosac    |    19 Dec 2016   •   10:02
Cazul Burnei ia amploare. Mai multe cabinete, verificate

Ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie au făcut noi percheziţii la Spitalul “Marie Curie” din Capitală, în dosarul ortopedului Gheorghe Burnei, care este acuzat de luare de mită şi de experimente neautorizate pe copii. La percheziţii au participat şi poliţişti de la Serviciul Omoruri. În paralel, şi Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii face verificări la unitatea sanitară, vizate fiind documentele medicale ale copiilor cărora le-au fost puse proteze.

 

Percheziţiile au avut loc în spaţiile sigilate încă de sâmbătă şi rămase neverificate, la percheziţii fiind prezent şi medicul Gheorghe Burnei, şeful Clinicii de Ortopedie de la Spitalul “M. Curie” şi profesor la Catedra de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Carol Davila din Bucureşti, acesta fiind adus din arestul la domiciliu.

Potrivit reprezentanţilor spitalului, anchetatorii au ridicat probe din cabinetul medicului, din cabinetul asistentei-şefe şi dintr-un depozit. “Deocamdată nu s-a găsit nicio plângere a vreunui părinte înregistrată. Este o suspiciune şi este o anchetă, iar acuzaţiile trebuie dovedite. Micuţii programaţi la operaţii au fost preluaţi de colegi, avem 17 copii internaţi pe secţia de Ortopedie. Suntem toţi bulversaţi”, a spus, ieri, dr. Denis Stănescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului “M. Curie”. Totodată, inspectorii Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii au început verificările care vizează programul de protezare. Practic, aceştia vor încerca să afle câţi copii din această unitate au beneficiat de proteze, ce fel de proteze au primit, dar şi de ce afecţiuni sufereau aceştia mai exact. De asemenea, Colegiul Medicilor Bucureşti s-a autosesizat în cazul lui Gheorghe Burnei, însă investigaţia în legătură cu eventuale încălcări ale codului de deontologie medicală va începe după finalizarea anchetei penale.

În referatul cu propunerea de arestare a medicului Gheorghe Burnei, procurorii scriu că acesta a făcut experimente pe copii folosind în intervenţiile chirurgicale dispozitive medicale confecţionate artizanal, oase de vită fierte sau cu filtre de tanc. Burnei le ascundea părinţilor copiilor faptul că Spitalul “M. Curie” asigură gratuit dispozitive medicale pentru copiii care trebuie operaţi, pentru a putea astfel să le solicite bani pe protezele recomandate de el, mai spun anchetatorii.

Legat de cazul unei fetiţe care suferea de scolioză şi care a murit în timpul unei intervenţii chirurgicale la coloană, pe care Burnei o anunţase ca “operaţie în premieră”, un medic legist de la IML a spus: “Operaţia este, din toate punctele de vedere, extremă, agresivă, cu foarte multe riscuri. Beneficiul pentru pacient a fost din start zero tăiat în patru”.

 

Începând din 12 decembrie, medicul Gheorghe Burnei a fost suspendat temporar, pe o perioadă de 29 de zile, din funcţiile de prodecan şi profesor universitar al Facultăţii de Medicină de la UMF “Carol Davila” din Bucureşti. Decizia a fost luată deoarece medicul se află în arest la domiciliu.

×