x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul "Catedrala Sfântul Iosif", în atenţia Europei

Cazul "Catedrala Sfântul Iosif", în atenţia Europei

de Daniela Cârlea Şontică    |    22 Iul 2009   •   00:00
Cazul "Catedrala Sfântul Iosif", în atenţia Europei
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Arhiepiscopia Romano-Catolică din Bucureşti a formulat o cerere de revizuire a hotărârii definitive şi irevocabile pronunţate de Curtea de Apel Ploieşti în litigiul cu Millenium Building, dezvoltatorul clădirii care se construieşte lângă Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti.



Reprezentantul legal al arhiepiscopiei a declarat că intenţionează să depună o plângere la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) împotriva celor trei judecători care au pronunţat decizia favorabilă dezvoltatorului imobiliar.

De asemenea, "am formulat o cerere de revizuire a hotărârii instanţei înainte de a primi motivarea, iar acum, după ce am văzut motivele care au stat la baza deciziei instanţei prahovene, în cel mai scurt timp vom şi motiva cererea, respectând pe deplin termenele impuse prin lege pentru formularea acestei căi extraordinare de atac", a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, avocatul Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti, Ofelia Bârsan.

A fost depusă la CSM o plângere împotriva celor trei magistraţi de la Ploieşti şi de Partidul România Mare (PRM), a declarat în aceeaşi conferinţă fostul senator Marius Marinescu, în prezent membru PRM. Marinescu i-a acuzat pe cei trei judecători ai procesului de la Ploieşti că au dat câştig de cauză mafiei imobiliare: "Cei trei sunt Alexandrina Urleţeanu, preşedintele de complet, Valentin Niţă şi Maria Pohoaţă - nume predestinate".

Marius Marinescu a mai spus că şeful PRM, Corneliu Vadim Tudor, va face toate eforturile pentru a ajunge la o rezolvare favorabilă reprezentanţilor catolici în litigiul cu Millenium Building.

SCURT ISTORIC
Curtea de Apel Ploieşti a admis în luna iunie 2009 recursurile primarului Sectorului 1 Bucureşti şi al firmei Millenium Building Development împotriva sentinţei Tribunalului Dâmboviţa care anula autorizaţia de construcţie a imobilului Cathedral Plaza.

Proiectul vizează construirea lângă Catedrala Sfântul Iosif, monument istoric, a unei clădiri cu patru niveluri la subsol, parter şi 19 etaje, garaje pentru 200 de maşini, înălţimea clădirii urmând să atingă 75 metri.

Pentru această construcţie, Primăria Sectorului 1 a emis o autorizaţie de construcţie la 24 februarie 2006, lucrările fiind începute la 9 martie 2006.
În aprilie 2006, Arhiepiscopia Romano-Catolică din Capitală a acţionat în judecată firma de construcţii Millenium Building Development şi toate instituţiile statului care au avizat proiectul, solicitând anularea autorizaţiilor şi avizelor eliberate.

Cazul Catedralei Sf. Iosif a intrat în atenţia Comisiei Europene pentru monitorizarea Justiţiei din România, iar în urma cererii acestei comisii "am redactat un raport cu privire la desfăşurarea acestui litigiu. Decizia celor trei judecători ar putea induce ideea că monitorizarea Justiţiei din România este justificată", a declarat Arhiepiscopul Ioan Robu.

Înalt Prea Sfinţitul Părinte solicită în continuare celor responsabili punerea în aplicare a Proiectului de Expropriere pentru cauză de utilitate publică a terenului pe care se află imobilul Cathedral Plaza şi, implicit, a imobilului. Într-un comunicat de presă se arată că Patriarhia Română "împărtăşeşte îngrijorarea Înalt Prea Sfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Ioan Robu, a clerului şi credincioşilor romano-catolici" în ceea ce priveşte litigiul cu Millenium Building.

×
Subiecte în articol: observator