x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul Csibi Istvan - Adjunctul Garzii Financiare Harghita a fost retinut

Cazul Csibi Istvan - Adjunctul Garzii Financiare Harghita a fost retinut

16 Sep 2004   •   00:00

Omul de afaceri harghitean Csibi Istvan a fost invinuit de PNA pentru dare de mita, santaj, spalare de bani, evaziune fiscala si constituire de grup infractional organizat.

MIRUNA PASA

Potrivit anchetatorilor, Istvan ar fi mituit mai multe persoane din conducerea institutiilor statului cu bani si bunuri in valoare totala de peste 4 miliarde de lei, in schimbul musamalizarii infractiunilor descoperite de autoritati in perioada 1999-2003. In acelasi caz, procurorii l-au retinut ieri pe adjunctul Garzii Financiare Harghita, comisarul-sef Stefan Gogu, pentru abuz in serviciu si luare de mita. Procurorii sustin ca infractiunile bagate sub pres si cu sprijinul lui Stefan Gogu au provocat bugetului de stat o gaura de 300 de mi-liarde de lei. Mai mult, protectia oferita de politisti, magistrati si functionari publici i-ar fi dat lui Istvan, posibilitatea sa creeze o adevarata retea de crima organizata prin intermediul careia santaja, recupera bani de la datornici.

SPALARE DE BANI. Anchetatorii au indicii ca o mare parte din banii obtinuti de Csibi Istvan a fost transferata peste granita prin intermediul firmelor sale care isi au sediul in asa-numitele "paradisuri fiscale". In perioada 2001-2004 de la o singura firma a lui Istvan s-au efectuat plati de peste 200 de miliarde de lei pentru tranzactii comerciale fictive. Banii au fost rulati prin mai multe conturi bancare, scoase din tara de apropiatii omului de afaceri si in final reinvestite in proprietatile imobiliare ale lui Istvan. Toate bunurile invinuitului vor fi indisponibilizate pentru recuperarea intregului prejudiciu. Csibi Istvan este acum arestat si judecat pentru mai multe infractiuni de violenta.

PROTECTORII. Adjunctul sefului Garzii Financiare Harghita, comisarul-sef Stefan Gogu, caruia Csibi ii daduse numele de cod "Fekpofa"(n.r. sabot de frana in maghiara) ar fi primit ca spaga trei autoturisme BMW si 30.000 de euro in schimbul carora l-ar fi ajutat pe Istvan sa obtina venituri ilicite. PNA ii mai ancheteaza in acest caz pe fostul sef al Garzii Financiare, Moise Fluieras si pe fostul sef al Parchetului Tribunalului Harghita, Neculai Bleoju.

×
Subiecte în articol: observator istvan garzii financiare