Conducerea Curtii de Apel Bucuresti pare a-si fi pierdut sarita, zbarlindu-si tepii ca ariciul atunci cand o sentinta este dezaprobata de presa.
In speta, condamnarea ziaristului Ion Cristoiu la plata unei mari sume de bani - daune morale, catre Cristian Mititelu - a provocat consternare. Presa nu a criticat atat decizia instantei, cat mai curand cuantumul disproportionat al despagubirilor morale, de 250 milioane lei. Jurnalul National a publicat un interviu cu Ion Cristoiu, in care jurnalistul isi exprima dezamagirea fata de faptul ca magistratii nu au luat in considerare toate probele din dosar. El isi marturisea preocuparea de a cauta resurse financiare pentru a acoperi suma uriasa stabilita drept daune morale, anunta ca se va supune hotararii judecatoresti si nu o va ataca la instantele internationale.In urma publicarii acestui interviu, am primit la redactie, de la Curtea de Apel Bucuresti, un material, redactat pe 9 pagini, prin care eram trasi de urechi ca nu respectam codul deontologic al ziaristului publicand sus-numitul interviu. Ni se spune ca am urmarit "sa deplasam atentia opiniei publice de la datele concrete ale cazului la aspecte straine litigiului dintre parti. In locul redarii corecte si obiective a cazului, in limitele stabilite de lege si normele deontologice, se cauta tot mai mult un refugiu pentru esecuri intr-o asa-zisa influenta politica".
Comunicatul Curtii de Apel trateaza cu severitate si alte luari de pozitie pe tema condamnarii lui Ion Cristoiu, aparute in presa centrala. Si arata ca, dupa atatia ani de exercitiu democratic si de libera exprimare, mai sunt in foruri judiciare superioare magistrati care nu numai ca "taxeaza scump" libertatea presei, cand le incape pe mana, dar nici nu accepta discutiile pe marginea deciziilor lor, mai ales atunci cand aceste decizii sunt realmente discutabile. (Valentin Zaschievici)
Citește pe Antena3.ro