x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul Iovan - Arma corp-delict, incercata in poligon

Cazul Iovan - Arma corp-delict, incercata in poligon

de Miruna Pasa Petru    |    20 Oct 2005   •   00:00
Cazul Iovan - Arma corp-delict, incercata in poligon

Ancheta cazului Iovan atarna in acest moment de mult-asteptata expertiza balistica. Ieri, in Poligonul Tunari s-au facut experimente cu arma de vanatoare care l-a ucis pe hotul Bogdan Iancu. Concluziile vor stabili daca Adrian Iovan a spus adevarul.

Ancheta cazului Iovan s-a mutat ieri la poligonul Pipera-Tunari pentru efectuarea unuia dintre experimentele balistice necesare in lamurirea cazului. Procurori, avocati si experti criminalisti au asistat mai bine de trei ore la trageri repetate cu arma de vanatoare care l-a ucis pe hotul Bogdan Iancu. "De la distanta «semi-lipit», adica de la 2-3 centimetri, pana la o distanta de 40 de metri, intre arma si tinta", ne-au declarat anchetatorii si avocatii. Cartoanele pe care au ramas urmele de alice si cele suplimentare tragerii au fost duse imediat la analize de laborator.

ANALIZA. Expertii trebuie sa constate efectele produse la diverse distante prin tragerea cu arma Winchester. De asemenea, ei vor stabili si distanta de la care incep sa se disperseze alicele odata iesite dintr-o asemenea pusca. Surse apropiate anchetei au avansat si un raspuns preliminar: aproximativ 1,5 metri. Pana la aceasta distanta, bilele de metal cu diametrul de 4,5 milimetri raman grupate. Rezultatele finale vor fi comparate cu cele constatate de medicii legisti pe corpul hotului impuscat. Asa se va stabili in final distanta de la care s-a tras in noaptea fatala. Adrian Iovan (foto) a declarat ca arma s-a descarcat aproape de capul hotului, iar la autopsie in corpul victimei au fost gasite numai 11 din cele aproximativ 90 de alice aflate in cartus, au sustinut surse judiciare. (Miruna Pasa)

USOR DE FOLOSIT
Pusca Winchester Pump Action, cu care Adrian Iovan l-a impuscat mortal pe Bogdan Iancu, acum doua saptamani, este o arma usor de folosit, ne-au declarat surse din Politie. Ea poate fi descarcata numai prin percutie, adica prin apasarea tragaciului de catre cel care o utilizeaza. Modul de functionare a acestei arme este relativ simplu. Cartusele, de calibrul 12 milimetri, sunt introduse unul cate unul, intr-un compartiment, putand fi inmagazinate 4 cartuse plus inca unul, care intra pe teava. Arma trebuie incarcata inaintea fiecarei trageri. In momentul in care utilizatorul apasa pe tragaci, percutorul loveste capsa de metal a cartusului, praful de pusca explodeaza, iar explozia impinge alicele de plumb in exterior. Acestea urmeaza, pentru o distanta scurta, de aproximativ 1 metru, o traiectorie unitara, dupa care incep sa se disperseze in aer. Astfel, daca tinta se afla la o distanta de 1,5 metri, suprafata afectata de alice are dimensiunea unui patrat cu latura de 20 de centimetri. Pentru ca alicele afecteaza o suprafata mare din tinta, arma poate produce rani foarte grave. (Radu Crivat)

×
Subiecte în articol: observator armă distanţa