x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul Laurenţiu Popescu, departe de a fi închis

Cazul Laurenţiu Popescu, departe de a fi închis

13 Iun 2012   •   13:42
Cazul Laurenţiu Popescu, departe de a fi închis

Am primit la redactie raspunsurile profesorului Peter Manu la reactiile academicienilor Ionel Haiduc si Ioanel Sinescu, raspunsuri pe care le publicam integral:

Raspunsul trimis D-lui acad. Haiduc:

“Stimate Domnule Presedinte,

Am citit cu interes reactia dumneavoastra la scrisoarea deschisa publicata in Jurnalul National din 10 iunie, 2012. Cu tot respectul cuvenit, vreau sa va semnalez ca dezvaluirile recente indica faptul ca acad. Popescu si-a inceput colaborarea cu Securitatea la 42 de ani. Ultima chitanta semnata de dansul pentru plata primita de la Securitate pare sa fi fost datata 20 decembrie 1989, cand L.M. Popescu avea peste 45 de ani, in plina maturitate ca membru al corpului didactic si cercetator.

In raspunsul dumneavoastra ati indicat ca este mai importanta munca pe care acad. Popescu o face pentru caracterizarea asa-ziselor "telocite" decat faptul ca ar fi putut sa colaboreze cu politia politica a regimul comunist. Nu stiu care este valoarea stiintifica a acestei descoperiri, dar din analiza scientometrica pe care am publicat-o in 2011 rezulta ca ecoul ei de pana atunci a fost cat se poate de modest. In orice caz, acad. Popescu nu este presedintele Sectiei de Stiinte Medicale a Academiei in virtutatea succesului sau in cercetare. In sectia pe care o conduce sunt trei membri corespondenti (Gh. Benga, C. Cernescu si C. Ionescu-Tirgoviste) a caror opera a avut un ecou mult mai mare decat cel produs de publicatiile Domnului Popescu. Cred ca posturile de conducere din Academie trebuie incredintate unor oameni a caror moralitate nu poate fi pusa in discutie, asa cum sunteti dumneavoastra.

Cu cele mai bune ganduri,

Prof. Peter Manu'

Raspunsul trimis D-lui acad. Sinescu:

“Stimate Domnule Academician Sinescu

Am citit cu interes reactia dumneavoastra publica la scrisoarea deschisa pe care am adresat-o Presedintelui Academiei Romane in legatura cu dezvaluiri recente legate de colaborarea Domnului Laurentiu Popescu cu Securitatea in timpul regimului represiv comunist.

Am fost surprins de faptul ca puneti la indoiala, fara probe, independenta si integritatea opiniilor mele. Doresc sa va reamintesc ca nu ati exprimat aceasta opinie in nici un fel in scrisorile respectuoase pe care mi le-ati trimis in ultima vreme or in lunga ti cordiala conversatie telefonica din 5 iunie anul curent.

Va asigur ca nu am nimic personal de impartit cu Domnul Popescu si ca interventia mea face parte din respectul pentru etica neuitarii fata de ceea ce a fost rau in timpul comunismului in Romania.

Pentru transparenta, voi trimite copii ale acestui mesaj academicienilor I. Haiduc si L.M. Popescu.

Cu respect,

Prof. Peter Manu “

×