x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul Munaf - Romania, a cincea roata la caruta

Cazul Munaf - Romania, a cincea roata la caruta

de Miruna Pasa Petru    |    03 Noi 2006   •   00:00
Cazul Munaf - Romania, a cincea roata la caruta

La mai bine de trei saptamani de cand Mohammad Munaf a fost condamant la moarte prin spanzurare de o instanta irakiana, autoritatile din Romania nu stiu daca judecarea lui pentru rapirea jurnalistilor mai poate continua.

Instanta care judeca dosarul rapirii celor trei jurnalisti romani in Irak se afla de cateva saptamani intr-o situatie fara precedent. Desi magistratii Curtii de Apel Bucuresti continua sa audieze martori in cazul Munaf, acestia nu stiu daca probele administrate vor mai folosi vreodata la ceva. Incurcatura judiciara a fost provocata de refuzul constant al autoritatilor irakiene de a ne transmite vreo informatie oficiala cu privire la Munaf si la procesul in care acesta a fost recent condamnat la moarte, pentru legaturi cu retelele teroriste. Sentinta a fost data la jumatatea lunii octombrie, dar autoritatile romane nu stiu nici pana acum care sunt infractiunile pentru care s-a pronuntat condamnarea sau care este continutul hotararii de la Bagdad.

IN CEATA. Asa se face ca in acest moment nici Curtea de Apel Bucuresti, nici Ministerul Justitiei nu stiu daca fostul ghid al jurnalistilor romani a fost cumva condamnat deja pentru faptele judecate in Romania. O asemenea situatie ar face ca procesul de la Curtea de Apel Bucuresti sa incalce principiul de drept potrivit caruia nimeni nu poate fi judecat de doua ori pentru aceeasi fapta. Magistratii romani ar mai avea inca o posibilitate, aceea de a decide ca nu tin cont de hotararea de la Bagdad. Surse judiciare ne-au declarat ca legislatia internationala prevede mai multe motive pentru care magistratii romani ar putea sa nu recunoasca autoritatea sentintei date in Irak, iar unul dintre acestea ar fi pedeapsa cu moartea, care este interzisa de legile noastre si de Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Numai ca, in lipsa informarii oficiale de la Bagdad, nu se poate pune in discutie o asemenea hotarare.

EFORTURI. Dupa nenumarate solicitari ramase fara raspuns, ambasadorul Romaniei la Bagdad a reusit deocamdata sa intre in audienta la ministrul irakian al Justitiei, pentru a-i cere ajutorul in cazul lui Munaf, ne-au declarat surse judiciare. Pana acum insa raspunsul acestuia intarzie sa apara. De asemenea, ministrul Justitiei, Monica Macovei, a transmis ieri o scrisoare procurorului general, seful Departamentului de Justitie al SUA, Alberto Gonzales, in care ii solicita sprijinul pentru audierea lui Munaf in Romania, inainte ca acesta sa fie predat autoritatilor de la Bagdad. Din pacate, au ramas foarte putine zile in care fostul ghid al jurnalistilor nu poate ajunge in mainile irakienilor. Incepand cu data de 6 noiembrie, predarea lui Munaf ar putea avea loc oricand. In cazul in care se va ajunge in aceasta situatie, i s-a scris, de asemenea, si ministrului irakian al Justitiei, Hashim Abderrahman al-Shibli, pentru aprobarea audierii lui Munaf.

Pe ultima suta de metri, Ministerul Justitiei a mai trimis, la Solicitarea Ambasadei Romaniei la Wahington, si o dezmintire oficiala a informatiei potrivit careia ar fi imputernicit vreun oficial american sa reprezinte statul roman in procesul intentat lui Munaf in Irak

SOLICITARE DIN SUA
Consiliul pentru Relatii Americano-Islamice (CAIR), organizatie neguvernamentala din SUA, a cerut autoritatilor americane sa-l mentina in custodie pe Mohammad Munaf, in calitatea sa de cetatean american, pana cand recursul sau va fi examinat de Curtea Suprema. Bazandu-se pe declaratiile avocatului american al lui Munaf, Jonathan Hafetz, seful departamentului juridic al CAIR, cere autoritatilor americane din Irak sa-l mentina in custodie pe Mohammad Munaf, deoarece "ar fi o eroare judiciara predarea unui cetatean american catre o alta tara in scopul executarii persoanei respective, fara un proces just". Potrivit acestuia, cazul lui Munaf este inca un exemplu de "slabiciune" a justitiei, de nerespectare a dreptului unui detinut de a-si contesta mentinerea in stare de detentie.
  • Marina Constantinoiu
  • ×
    Subiecte în articol: observator munaf