x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul Omar - Biletele martorului detinut

Cazul Omar - Biletele martorului detinut

de Miruna Pasa Petru    |    11 Noi 2006   •   00:00

Detinutul Tudor Viorel este personajul care de luni intregi a incercat sa devina cheia anchetei in cazul rapirii jurnalistilor romani in Irak. Fost coleg de celula cu Omar Hayssam, el se prezinta ca fiind omul ce a castigat increderea deplina a sirianului si are de povestit tuturor celor care il asculta un scenariu demn de filmele hollywoodiene despre planurile diabolice pe care le-ar fi pus la cale Omar din spatele gratiilor.

SCOPUL. Miza urmarita de Tudor Viorel este, potrivit Parchetului instantei supreme, introducerea lui in programul de protectie a martorilor, care ar fi putut duce inclusiv la reducerea pedepsei sale la jumatate. El a sustinut atat in fata anchetatorilor, cat si a instantei ca sirianul incerca prin toate mijloacele sa fie eliberat din arest. De la incercari de evadare ori de mituire a unor persoane pana la planuri de rapire a doctorului Yassin si a uneia dintre fiicele presedintelui Traian Basescu, toate se regasesc in povestea detinutului. Pentru a fi credibil, Tudor Viorel a prezentat un set de inscrisuri ce, spune el, i-ar fi fost dictate de Omar si pe care le-ar fi transmis prin sotia lui rudelor sirianului. Jurnalul National va prezinta extrase din aceste bilete:

"PLANURI". "Cu mine va iesi si sotul doamnei (....). Daca va fi nevoie, ma voi injecta cu sange infestat cu orice boala, numai sa ajung la Spitalul Jilava, unde sunt asteptat de omul nostru si, contra a 200.000, ne scoate afara prin spate, unde tu ne vei astepta cu tot ce ne trebuie pentru a iesi prin Giurgiu intr-o ora."

"Timpul e prea scurt si trebuie sa recuperam totul de la Yassin. Pentru asta baietii sa actioneze in «comana 19», unde a depozitat cutiile in prezenta mea. Baietii sa faca cum cred ca este mai bine ca sa para ca a fost spargerea unor borfasi veniti pe capatuiala dupa care sa incendieze totul, nu inainte de a te asigura ca sunt recuperate toate documentele."

Presupusa rapire a doctorului Yassin si a fiicei presedintelui apare si ea intr-unul dintre bilete: "Sa pregatesti bine locatia si sa nu fii vazut de Yassin. Baietii sa-l supravegheze pana la venirea mea, ca sa-l judec dupa legile noastre. Sa va purtati bine cu fata si sa nu-i lipseasca nimic. Faceti mai multe casete inregistrate video si asteptati ordinul meu."

Procurorii au stabilit ca biletele sunt scrise de Tudor Viorel si ca informatiile nu sunt credibile. Acesta este motivul pentru care detinutul nu a reusit sa obtina statutul de martor protejat.
×
Subiecte în articol: observator