x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul Rompetrol / Dinu Patriciu scapA a treia oarA de arest

Cazul Rompetrol / Dinu Patriciu scapA a treia oarA de arest

de Violeta Fotache    |    28 Mar 2006   •   00:00
Cazul Rompetrol / Dinu Patriciu scapA a treia oarA de arest

Dupa ore de audieri si in urma deliberarii, Tribunalul Bucuresti a respins, ca nefondata, cererea de arestare preventiva a lui Dinu Patriciu. Omul de afaceri considera dreapta hotararea instantei.

Dupa opt ore si jumatate de tensiune maxima, omul de afaceri Dinu Patriciu a scapat ieri de arestul preventiv, pentru a trei oara in mai putin de un an. Tribunalul Bucuresti a respins ca nefondata cererea procurorilor de incarcerare a presedintelui Rompetrol.

Verdicutul libertatii lui Dinu Patriciu a fost pronuntat ieri la ora 22:30 in sedinta publica, iar la auzul hotararii, sala de judecata s-a umplut de chiotele de izbanda ale celor noua aparatori: "Uraaa!", "Eee!". Magistratul Damian Dolache a fost nevoit sa ceara liniste in sala pentru a continua pronuntarea: "Cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. Cu recurs in 24 de ore de la pronuntare." Aplauzele sustinatorilor presedintelui Rompetrol aproape ca l-au acoperit pe procurorul de sedinta cand acesta a declarat pe loc recurs.

DECLARATIE VICTORIOASA. Fericit, Dinu Patriciu a facut prima declaratie de presa chiar in locul in care si-a aflat libertatea: "Este prima oara cand am reusit sa ne facem apararile pe fond si sa demonstram nevinovtia mea. Pas cu pas. Am avut dreptate sa am incredere in Justitie. Iata un judecator tanar, impartial, care a avut curajul sa faca dreptate. A fost o zi lunga, cea mai lunga si da, am avut emotii. Acum intelegeti de ce nu am vrut sa dau nici o declaratie: pentru ca am vrut sa auziti direct din gura judecatorului." Dinu Patriciu a dezvaluit apoi ca procesul sau a durat atat de mult pentru ca avocatii sai si-au facut expunerile fata de sustinerile procurorilor dupa ce el a dat timp de trei ore o declaratie de inculpat in fata judecatorului. Omul de afaceri a povestit si ceea ce a spus judecatorului in ultimul cuvant: "I-am spus ca am doua dorinte. Sa pot sa-mi fac treaba pentru cele 8.000 de familii ale angajatilor Rompetrol, si a doua sa ma ajute Dumnezeu sa fiu sanatos ca peste trei ani, poate cinci sa ajung sa pot umbla cu fruntea sus pe strada". Omul de afaceri crede ca prin cazul sau a creat un precedent.

Intrebat ce parere are despre declaratia facuta recent de presedintele Traian Basescu referitoare la coruptia in randurile judecatorilor, Dinu Patriciu a replicat: "Dumnezeu sa-l apere! (...) Am convingerea ca nu vom avea nici o dictatura, nici aberatii ale democratiei. Pentru ca se impune pana la urma ratiunea, moderatia, inteligenta in ciuda tuturor exagerarilor pe care tranzitia le naste."

ZI GREA. Pana sa auda ca nu prezinta pericol pentru ordinea publica, Dinu Patriciu a fost nevoit sa treaca prin zece ore si jumatate de suspans. Mai intai a asteptat vreo doua ore pentru a-i veni randul la judecata. Apoi au urmat multe ceasuri de proces in care a fost audiat de judecator pentru fiecare capat de acuzare: evaziune fiscala, inselaciune, delapidare, manipularea pietei de capital, spalare de bani, constituire de grup de crima organizata, pe care le-ar fi savarsit impreuna cu partenerii sai americani, Philip Stephenson si Colin Hart. Patriciu a subliniat ca si colegii sai de afaceri si de dosar sunt nevinovati si si-a exprimat speranta ca la termenul din 3 aprilie acestia vor castiga si ei. Hotararea de aseara constituie o noua infrangere a procurorilor cel putin pana la judecarea recursului.

APARARE
"Sunt nemultumit de faptul ca pana acum nu s-a ajuns la judecarea fondului, pentru a-mi demonstra nevinovatia.Acum se vor discuta abuzurile procurorilor facute in acest caz"
Dinu Patriciu
presedinte Rompetrol

PRESIUNE INDIRECTA
Raportul inspectiei Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la influentele politice indirecte simtite de anchetatorii cazului Rompetrol au starnit ieri reactia premierului Calin Popescu Tariceanu (foto). Desi nominalizat printre factorii indirecti de presiune, prin intalnirea sa secreta cu ministrul Justitiei Monica Macovei si cu inculpatul Dinu Patriciu, Tariceanu a preferat sa vada concluziile CSM in sensul favorabil lui.

Faptul ca presiunea politica a existat doar in perceptia anchetatorilor inseamna pentru premier dovada ca el nu poate fi acuzat de influente politice directe. "Precizez ca se vorbeste foarte clar despre urmatorul lucru: anume ca aceasta intalnire se considera, la nivelul perceptiei procurorilor, ca o influenta negativa. Practic acest lucru confirma ca nu a fost nici un fel de interventie din partea primului-ministru si ca in rest vorbim despre perceptii legate de aceasta intalnire, create de modul in care acest caz a fost reflectat in presa", a comentat Tariceanu.

Premierul a aruncat problema direct in curtea parchetului, sustinand ca astfel de lucruri "nu trebuie sa aiba nici un fel de influenta daca procurorii au convingerea ca aplica legea." CSM a aprobat in unanimitate concluziile inspectiei, potrivit carora intalnirea dintre premier, ministrul Justitiei si Dinu Patriciu, alaturi de alte declaratii politice si materiale de presa, au fost percepute de anchetatorii cazului Rompetrol ca o presiune indirecta asupra magistratilor, creandu-le acestora un "disconfort psihic". (
Miruna Pasa)
×