x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul Rompetrol - Vladescu arunca pisica in ograda lui Bodu

Cazul Rompetrol - Vladescu arunca pisica in ograda lui Bodu

de Violeta Fotache    |    28 Iun 2006   •   00:00

Dupa ce a amanat un an decizia de a recupera banii pe care Rompetrol SA i-ar fi luat fara nici un drept din creanta Libia, ministrul Sebastian Vladescu a "pasat" ieri problema in curtea sefului ANAF, Sebastian Bodu.

  • Dinu Patriciu - ""Nu e nici un prejudiciu!""
    SOC. Lui Bodu i s-a cerut sa ia masuri pentru recuperarea prejudiciului
    DUPA UN AN. Vladescu spune ca MFP nu mai are atributii de control

    De un an, Ministerul de Finante amana luarea deciziei de a recupera la bugetul statului banii pe care Rompetrol SA i-ar fi luat fara nici un drept din creanta Libia. Dupa o asemenea amanare, dupa ce prietenul premierului, ministrul Sebastian Vladescu, spunea ca va semna actul cand se va lua decizia, el a "pasat" problema in curtea sefului ANAF, Sebastian Bodu.

    Oficialii joaca ala-bala cu o chestiune extrem de importanta pentru fiecare parte implicata in vreun fel in controversatul caz Rompetrol si, nu in ultimul rand, pentru actul de justitie in Romania. Exista sau nu prejudiciu privind preluarea creantei din Libia de catre firma patronata de Dinu Patriciu? A comis el infractiunile de care este acuzat ori nu? Sunt intrebari la care numai justitia poate raspunde fara drept de tagada. Aflarea adevarului judiciar in acest controversat dosar pare sa fie insa o preocupare minora pentru autoritati direct responsabile de buzunarul statului. De aproape un an, Ministerul de Finante tine ancheta pe loc, pentru ca nu se poate decide daca sa se constituie sau nu parte civila in procesul Rompetrol, pentru a recupera banii la bugetul de stat.

    PAS. Ieri informam ca Ministerul de Finante intarzie sa-si precizeze pozitia, potrivit unor surse judiciare, pentru ca dosarul ar fi zacut la semnat pe masa ministrului Sebastian Vladescu. Domnia sa a negat acest lucru. "Exista o expertiza care s-a incheiat, iar acum serviciile juridice din minister cauta sa defineasca daca e vorba despre o creanta reala, lichida si exigibila, in asa fel incat sa produca acea hartie pe care eu sa o semnez. Astept sa vad daca e sau nu creanta, apoi daca este prejudiciu si apoi cat este el. In momentul cand decizia va fi ca ne putem constitui, atunci da, dar astazi (n.r. - luni) nu exista acest document pe masa mea."

    Dupa doua amanari comunicate Parchetului in datele de 23 februarie si 23 mai 2006, Vladescu a lasat responsabilitatea pe umerii sefului Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, secretarul de stat Sebastian Bodu: "A venit de la parchet solicitarea lor de a ne constitui parte civila. Si eu am trimis-o la ministru. El a spus ca ANAF-ul e competent, nu Ministerul Finantelor Publice".

    REJECT PE BUNE. "Directia de audit din Minister a intocmit un raport ministrului, in care se spunea (eu nu l-am vazut, mi s-a citit din el) ca MFP nu are atributii de a recupera creanta prin executare silita, ci ANAF-UL. Dar in cazul Rompetrol lucrurile sunt diferite. Nu e vorba despre o executare silita, ci de o actiune in instanta, un dosar penal cu o latura civila. I-am explicat ministrului Vladescu, pe o jumatate de pagina, ca recuperarea acestui prejudiciu este de competenta MFP, conform HG 208/2005, privind organizarea si functionare MFP si ANAF. Ministerul reprezinta interesele statului in orice proces in care statul e parte. In plus, ANAF are competente cand e vorba de creante fiscale, ori aceasta este o creanta nefiscala", ne-a spus aseara seful ANAF. Intrebat daca este posibil ca ministrul Vladescu sa nu cunoasca legea in baza careia functioneaza ministerul pe care-l conduce, Sebastian Bodu a raspuns: "Ba da, stia!". Bodu a pus insa totul pe seama unei "neintelegeri": "Parerea mea este ca, pentru o persoana fara studii juridice, e un pic dificil sa faca diferenta intre recuperarea prin executare silita si cea din urma unui process".

    PREJUDICIU CONSTATAT, DAR... Conform raportului de audit intern al Ministerului de Finante, care ar fi stat pe masa ministrului Vladescu din luna mai, "in contul sumei de 85 de milioane de dolari reprezentand compensatie suplimentara, SC Rompetrol SA a incasat suma de 40,55 milioane de dolari, suma nevirata la bugetul de stat. Mentionam faptul ca, dreptul de creanta asupra sumelor incasate de SC Rompetrol SA, ca urmare a contractului de cedare-cesiune de creanta si care nu au fost platite la bugetul de stat, nu e prescris".

    Cu alte cuvinte, statul are drept asupra creantei din Libia si mai are timp sa-si ceara acest drept, intrucat termenul de prescriptie al lui nu a intervenit inca.

    Surse ministeriale ne-au precizat ca in acelasi document se constata ca reprezentantul Rompetrol nu s-a adresat, cum era normal, instantei de judecata pentru a ataca nelegalitatea HG 157/93, asa cum a fost modificata prin HG 21/1995, ci a considerat "de la sine putere" ca ii apartine creanta. E adevarat ca aceasta nelegalitate putea fi invocata la instanta, pe cale de exceptie, numai de un tert, conform raportului, dar nici Dinu Patriciu nu s-a plans judecatorilor ca a fost vatamat in vreun fel de efectele hotararilor de guvern.

    ASTEPTARI
    "Exista o expertiza care s-a incheiat, iar acum serviciile juridice din minister cauta sa defineasca daca e vorba despre o creanta reala, lichida si exigibila, in asa fel incat sa produca acea hartie pe care eu sa o semnez. Astept sa vad daca e sau nu creanta, apoi daca este prejudiciu si apoi cat este el. In momentul cand decizia va fi ca ne putem constitui, atunci da, dar astazi (n.r. - luni) nu exista acest document pe masa mea"
    Sebastian Vladescu
    ministrul Finantelor

    PREDECESORUL
    In adresa din iulie 2005, despre care v-am informat in numarul de ieri al ziarului, semnata de secretarul de stat Dragos Neacsu, la punctul 4 se arata: "Directia Generala a Finantelor Publice a raspuns afirmativ solicitarii Directiei Generale Juridice privind constituirea ca parte civila a Ministerului Finantelor Publice (MFP) cu referire la paguba creata de Rompetrol SA prin nevirarea la bugetul de stat a drepturilor cuvenite prin Acordul de exploatare si impartire a pachetului EPSA, incheiat in 1980 intre Rompetrol of Libya si National Oil Company". In continuare, MFP isi arata disponibilitatea de a pune la dispozitia Parchetului orice alte documente si informatii necesare anchetatorilor. (V.F.)

    AMANARE
    Nici macar cuvantul scris al procurorului general Ilie Botos (foto) nu a miscat lucrurile. La 9 iunie, Ilie Botos i-a cerut Ministerului de Finante, oficial, sa transmita "de urgenta constituirea ca parte civila", "constituire solicitata in mod repetat incepand din luna iunie 2005", adica de un an. Surse ministeriale ne-au spus ca adresa avea anexat raportul controlului intocmit de specialistii ANAF care au fost detasati la Parchetul instantei supreme pentru a lucra in dosarul Rompetrol SA. Luni, ministerul inca mai "analiza" situatia. (V.F.)
  • ×