x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul scurgerii de date militare - Subofiterul arestat a fost eliberat ieri

Cazul scurgerii de date militare - Subofiterul arestat a fost eliberat ieri

21 Feb 2006   •   00:00

Subofiterul Ionut Popa, arestat in cazul scurgerii de informatii militare, a fost eliberat ieri dupa-amiaza, ca urmare a deciziei judecatorilor bucuresteni de revocare a mandatului de arestare a acestuia, instanta admitand astfel propunerea procurorilor Parchetului instantei supreme. Procurorii au stabilit ca nu se mai justifica mentinerea in arest a plutonierului, intrucat a fost identificat traseul prin care jurnalistii au intrat in posesia documentelor clasificate ca secrete de stat. Popa se afla in arest de la 9 ianuarie, mandatul acestuia fiind prelungit vineri cu 20 de zile de Curtea de Apel Bucuresti. In acelasi caz, Marian Garleanu, corespondent in Vrancea al cotidianului Romania libera, a fost arestat in baza unei hotarari a Curtii de Apel, dar a fost eliberat sambata de instanta suprema.

Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a declarat ieri ca Garleanu a fost arestat saptamana trecuta deoarece nu a cooperat cu anchetatorii. Procurorul general a mai afirmat ca in acest caz exista o problema de comunicare cu mass-media.

"MA ASTEPTAM SA FIU ARESTAT." Ovidiu Ohanesian, jurnalistul de la Romania libera care a prezentat documentele SRI Directiei de Informatii Militare si Directiei Generale de Informatii a Armatei, a declarat ieri la Targu-Jiu ca se astepta sa fie si el arestat dupa ce a vazut ce i s-a intamplat colegului sau Marian Garleanu. "Ma asteptam sa fiu arestat, cand am vazut ca lucrurile se precipita in Focsani. Eu am fost cel care a mers la SRI, DIM, DGIA, le-am prezentat CD-ul cu documente si n-au parut foarte interesati. Mi-au cerut sa nu public informatiile, iar o parte din documentele pe care le-am prezentat mi-a fost ceruta pentru inceperea unei anchete interne", a declarat jurnalistul. Despre documente, Ovidiu Ohanesian spune ca detine informatiile de aproximativ o luna si ca a intrat in posesia lor din intamplare. Jurnalistul de la Romania Libera sustine ca stie cum au fost obtinute documentele, desi acestea nu aveau elemente de secretizare. "Avand in vedere lipsa tuturor elementelor de secretizare, cred ca ele au fost sustrase din intranet-ul unitatilor militare de pe teritoriul Afganistanului", mai spune Ohanesian. (Magda Colgiu, Gabriela Mladin)

BASESCU
Presedintele Traian Basescu a precizat ieri, intr-o emisiune televizata, ca acela care a facut posibila scurgerea de informatii considerate secrete este "cel putin un ticalos sau un inconstient". "Fie a fost o prostie majora, fie o incercare deliberata de a compromite Armata romana in ochii NATO", a mai spus Basescu. "Procurorii incearca sa afle sursa care a difuzat informatiile militare cu caracter secret si nu urmaresc vanarea jurnalistilor, insa arestarea acelora care au detinut materiale cu caracter secret si nu le-au predat imediat, asa cum prevede legea, nu poate fi evitata", a incheiat seful statului. (Dana Piciu)

AUDIAT
Ziaristul vrancean Sebastian Oancea, cel perchezitionat in week-end de procurorii DIICOT, se va prezenta in aceasta dimineata la Parchetul General. El a declarat, pentru Rompres, ca a fost chemat la Bucuresti de procurorii DIICOT pentru a viziona documentele confiscate sambata.
×
Subiecte în articol: observator arestat