x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul „Sobaru”, în gura lumii

Cazul „Sobaru”, în gura lumii

de Carmen Plesa    |    Sînziana Stancu    |    28 Dec 2010   •   20:11
Cazul „Sobaru”,  în gura lumii

144035-dscf8869.jpgSătul de măsurile de austeritate care i-au făcut viaţa iad, Adrian Sobaru, electrician la Televiziunea Română, s-a făcut ecoul tuturor năpăstuiţilor acestei ţări. Purtând un tricou in­scrip­ţionat „Ne-aţi ciuruit! Ne-aţi vân­dut!”, tată a doi copii, cel mare su­fe­rind de autism, Adrian Sobaru s-a urcat pe neaşteptate pe balustrada bal­conului unei loje din Parlament şi, după ce i-a strigat premierului „Pentru tine, Boc! Aţi luat banii copii­lor!”, şi-a dat drumul în gol. Sobaru pur­ta un tricou cu inscripţiile de pro­test „Ne-aţi ciuruit!” şi „Ne-aţi vân­dut!”.

A fost rănit la cap, astăzi ur­mând să fie operat. Tragicul incident a fost preluat rapid de presa din stră­i­nă­tate, prima fiind cea britanică, în frunte cu Daily Mail, şi comentat în fel şi chip de cititorii străini. Ştirea cu înregistrarea video a trecut repede oceanul, ajungând şi la „Unchiul Sam”. Unii l-au interpretat cu umor sau chiar cu ironie, alţii s-au îngrijorat sincer şi au criticat sistemele de­fi­citare de la noi, dar le-au comparat şi cu ale altor „case mai mari”, cu re­fe­riri speciale la SUA, cele de la care a pornit criza financiară care s-a răs­pândit la nivel global în mai puţin de un an. Dar cea mai vizualizată ştire despre gestul lui Sobaru a fost, cel puţin în ziua incidentului, cea de pe site-ul televiziunii Euronews, care a descris pe larg povestea unui om ajuns la capătul disperării din cauza neputinţei de a face o viaţă mai bună familiei lui.

Vă prezentăm o selecţie din co­men­ta­riile cititorilor din străinătate, care reflectă cum a fost perceput gestul lui Sobaru de semenii noştri de alte naţionalităţi. „Saltul în gol a fost mo­dul lui de exprimare”, scrie un cititor al publicaţiei The Huffington Post. „E trist să vezi că o ţară l-a adus pe omul acesta la o asemenea dispe­rare, încât să facă un asemenea gest”, a scris un cititor al The Sun. „La ce s-a ajuns pe lumea asta! Să ajungi să tai banii pentru un copil cu diza­bi­li­tăţi (...). Bietul om!!!”, a scris alt cititor. „Cât de îngrozitor să simţi o ase­me­nea disperare care să te împingă să faci un gest ca acesta. Sper că se va re­cu­­pera în totalitate şi va primi ajuto­rul de care în mod clar are nevoie”, a co­mentat unul dintre cei care au vă­zut imaginile cu Adrian Sobaru în pre­­sa britanică. „Era în mod clar sub o mare presiune, ceea ce arată ce se în­­tâmplă cu oamenii atunci când Gu­ver­nul acţionează iresponsabil din punct de vedere economic!”, a scris un alt britanic.

„Atât de trist. Probabil şi-a pierdut orice speranţă de a făcut asta!”, a co­men­tat un cititor al The Sun. „Ro­mâ­­­nia nu şi-a tratat niciodată cu ge­ne­­rozitate sau compasiune orfanii şi per­soanele cu dizabilităţi. Sunt o ţintă uşoa­ră, pentru că nu e nimeni să-i re­prezinte, iar politicienii mai de­gra­­bă taie de la persoanele dezavantajate de­cât să renunţe la veniturile lor”, a co­­mentat online un alt cititor brita­nic.

Un alt cititor a găsit prilejul de a-i critica pe americani: „Am citit că avea un copil care trebuia să primească îngrijiri medicale. Am mai citit că SUA au făcut reduceri la Madecare & Medicaid. Sănătatea nu trebuie să fie nici cumpărată, nici vândută. Nu este un privilegiu, este un drept. Sprijiniţi-l pe acest om ca pe singurul plătitor al unei asigurări medicale!”. Cu toate aces­tea, în prima zi de Crăciun, pu­blicaţia americană New York Maga­zi­ne scria că „în parlamentele din Estul Europei continuă să se petreacă lu­cruri nebuneşti”, criticând slaba re­acţie a parlamentarilor români la ges­tul lui Sobaru. „N-o să vezi nici­odată un politician care să spună că si­tuaţia financiară e atât de dificilă, încât să-şi taie PROPRIILE venituri”, a mai scris un cititor al New York Magazine, comentând ştirea.

Un cititor al tabloidului britanic Daily Mail, care vizionase şi înregistrarea video „live”, face o remarcă prin care atacă indirect opulenţa şi luxul în care se răsfaţă parlamentarii: „Priviţi toate acele lumini strălucitoare. Asta înseamnă că ei (parlamen­tarii, n.r.) au o mulţime de bani ca să poa­tă achita facturile de ener­gie...”. Un alt cititor, dar de origine ro­mână, al aceleiaşi publicaţii îi cere des­chis „Uniunii Europene să facă pre­siuni asu­pra Guvernului român ca să opreas­că risipa de bani pe lu­cruri inu­tile şi să înceapă să aibă mai multă grijă de cetăţenii ţării”.

Din Grecia, un cititor îl conso­lea­ză pe Sobaru cu un comentariu plin de umor: „Dacă se arunca la noi (în Parlament, n.r.), nu ar fi păţit ni­mic, pentru că ar fi căzut peste graşi...”. Pe un principiu asemănător mer­ge şi un cititor american, supărat pe fostul preşedinte George W. Bush: „Păcat că George Bush nu era sub acel balcon! El a restricţionat cer­ce­tă­ri­le privind celulele stem, spunând că autiştii pot fi vindecaţi de Iisus, nu de ştiinţă”.

Unul dintre cititorii publicaţiei New York Daily News trage conclu­zia că „aşa se întâmplă cu ţările în care Guvernul creează o societate care depinde mult de el. Masele sunt dependente de Guvern şi nu mai sunt în stare să se bizuie pe ele însele. Islanda, Grecia, Spania, Dubaiul, Letonia, Portugalia sau România au ajuns în faliment sau sunt foarte aproa­pe de acesta. Ce au ele în co­mun? Tocmai această dependenţă de structurile publice”. „Sunt câteva per­soane care nici nu s-au ridicat”, a scris la rândul său un cititor al Le Parisien, comentând indiferenţa unor par­l­amentari. „Când mă uit la acel de­putat care continuă să-şi citească zi­a­rul şi la câţiva care nici măcar nu se mişcă, nu mă mai simt mândru să fiu european ca ei”, a scris un cititor al Le Figaro.

„Premierul şocat? Ce să zic! Asta nu-l va împiedica să continue ca până acum. Trebuie oare ca oamenii să se sinucidă cu zecile în faţa lor pentru ca politicienii să se ocupe şi de soarta acestora, nu doar exclusiv de lobby-urile lor economice şi financiare?”, s-a întrebat un alt cititor al cotidianu­lui francez. „Incredibilă indiferenţa unora. Care e meseria lor? Să slujească poporul? Hai că asta-i nostim”, a scris un alt cititor al Le Figaro.

×
Subiecte în articol: observator