Sătul de măsurile de austeritate care i-au făcut viaţa iad, Adrian Sobaru, electrician la Televiziunea Română, s-a făcut ecoul tuturor năpăstuiţilor acestei ţări. Purtând un tricou inscripţionat „Ne-aţi ciuruit! Ne-aţi vândut!”, tată a doi copii, cel mare suferind de autism, Adrian Sobaru s-a urcat pe neaşteptate pe balustrada balconului unei loje din Parlament şi, după ce i-a strigat premierului „Pentru tine, Boc! Aţi luat banii copiilor!”, şi-a dat drumul în gol. Sobaru purta un tricou cu inscripţiile de protest „Ne-aţi ciuruit!” şi „Ne-aţi vândut!”.
A fost rănit la cap, astăzi urmând să fie operat. Tragicul incident a fost preluat rapid de presa din străinătate, prima fiind cea britanică, în frunte cu Daily Mail, şi comentat în fel şi chip de cititorii străini. Ştirea cu înregistrarea video a trecut repede oceanul, ajungând şi la „Unchiul Sam”. Unii l-au interpretat cu umor sau chiar cu ironie, alţii s-au îngrijorat sincer şi au criticat sistemele deficitare de la noi, dar le-au comparat şi cu ale altor „case mai mari”, cu referiri speciale la SUA, cele de la care a pornit criza financiară care s-a răspândit la nivel global în mai puţin de un an. Dar cea mai vizualizată ştire despre gestul lui Sobaru a fost, cel puţin în ziua incidentului, cea de pe site-ul televiziunii Euronews, care a descris pe larg povestea unui om ajuns la capătul disperării din cauza neputinţei de a face o viaţă mai bună familiei lui.
Vă prezentăm o selecţie din comentariile cititorilor din străinătate, care reflectă cum a fost perceput gestul lui Sobaru de semenii noştri de alte naţionalităţi. „Saltul în gol a fost modul lui de exprimare”, scrie un cititor al publicaţiei The Huffington Post. „E trist să vezi că o ţară l-a adus pe omul acesta la o asemenea disperare, încât să facă un asemenea gest”, a scris un cititor al The Sun. „La ce s-a ajuns pe lumea asta! Să ajungi să tai banii pentru un copil cu dizabilităţi (...). Bietul om!!!”, a scris alt cititor. „Cât de îngrozitor să simţi o asemenea disperare care să te împingă să faci un gest ca acesta. Sper că se va recupera în totalitate şi va primi ajutorul de care în mod clar are nevoie”, a comentat unul dintre cei care au văzut imaginile cu Adrian Sobaru în presa britanică. „Era în mod clar sub o mare presiune, ceea ce arată ce se întâmplă cu oamenii atunci când Guvernul acţionează iresponsabil din punct de vedere economic!”, a scris un alt britanic.
„Atât de trist. Probabil şi-a pierdut orice speranţă de a făcut asta!”, a comentat un cititor al The Sun. „România nu şi-a tratat niciodată cu generozitate sau compasiune orfanii şi persoanele cu dizabilităţi. Sunt o ţintă uşoară, pentru că nu e nimeni să-i reprezinte, iar politicienii mai degrabă taie de la persoanele dezavantajate decât să renunţe la veniturile lor”, a comentat online un alt cititor britanic.
Un alt cititor a găsit prilejul de a-i critica pe americani: „Am citit că avea un copil care trebuia să primească îngrijiri medicale. Am mai citit că SUA au făcut reduceri la Madecare & Medicaid. Sănătatea nu trebuie să fie nici cumpărată, nici vândută. Nu este un privilegiu, este un drept. Sprijiniţi-l pe acest om ca pe singurul plătitor al unei asigurări medicale!”. Cu toate acestea, în prima zi de Crăciun, publicaţia americană New York Magazine scria că „în parlamentele din Estul Europei continuă să se petreacă lucruri nebuneşti”, criticând slaba reacţie a parlamentarilor români la gestul lui Sobaru. „N-o să vezi niciodată un politician care să spună că situaţia financiară e atât de dificilă, încât să-şi taie PROPRIILE venituri”, a mai scris un cititor al New York Magazine, comentând ştirea.
Un cititor al tabloidului britanic Daily Mail, care vizionase şi înregistrarea video „live”, face o remarcă prin care atacă indirect opulenţa şi luxul în care se răsfaţă parlamentarii: „Priviţi toate acele lumini strălucitoare. Asta înseamnă că ei (parlamentarii, n.r.) au o mulţime de bani ca să poată achita facturile de energie...”. Un alt cititor, dar de origine română, al aceleiaşi publicaţii îi cere deschis „Uniunii Europene să facă presiuni asupra Guvernului român ca să oprească risipa de bani pe lucruri inutile şi să înceapă să aibă mai multă grijă de cetăţenii ţării”.
Din Grecia, un cititor îl consolează pe Sobaru cu un comentariu plin de umor: „Dacă se arunca la noi (în Parlament, n.r.), nu ar fi păţit nimic, pentru că ar fi căzut peste graşi...”. Pe un principiu asemănător merge şi un cititor american, supărat pe fostul preşedinte George W. Bush: „Păcat că George Bush nu era sub acel balcon! El a restricţionat cercetările privind celulele stem, spunând că autiştii pot fi vindecaţi de Iisus, nu de ştiinţă”.
Unul dintre cititorii publicaţiei New York Daily News trage concluzia că „aşa se întâmplă cu ţările în care Guvernul creează o societate care depinde mult de el. Masele sunt dependente de Guvern şi nu mai sunt în stare să se bizuie pe ele însele. Islanda, Grecia, Spania, Dubaiul, Letonia, Portugalia sau România au ajuns în faliment sau sunt foarte aproape de acesta. Ce au ele în comun? Tocmai această dependenţă de structurile publice”. „Sunt câteva persoane care nici nu s-au ridicat”, a scris la rândul său un cititor al Le Parisien, comentând indiferenţa unor parlamentari. „Când mă uit la acel deputat care continuă să-şi citească ziarul şi la câţiva care nici măcar nu se mişcă, nu mă mai simt mândru să fiu european ca ei”, a scris un cititor al Le Figaro.
„Premierul şocat? Ce să zic! Asta nu-l va împiedica să continue ca până acum. Trebuie oare ca oamenii să se sinucidă cu zecile în faţa lor pentru ca politicienii să se ocupe şi de soarta acestora, nu doar exclusiv de lobby-urile lor economice şi financiare?”, s-a întrebat un alt cititor al cotidianului francez. „Incredibilă indiferenţa unora. Care e meseria lor? Să slujească poporul? Hai că asta-i nostim”, a scris un alt cititor al Le Figaro.