x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul Ţundrea: Despăgubiri pentru tatăl pe care l-a renegat

Cazul Ţundrea: Despăgubiri pentru tatăl pe care l-a renegat

de Gabriela Mladin    |    28 Sep 2011   •   18:40
Cazul Ţundrea: Despăgubiri pentru tatăl pe care l-a renegat

Un caz absolut scandalos se tese pe spatele unui om care, abandonat de cei care trebuiau sa-i fie aproape, a reusit sa demonstreze ca a fost victima celei mai grave eroare judiciara postdecembrista. Dupa patru ani de la moartea lui Marcel Tundrea, fiica sa si-a amintit de acest nume. N-a vrut niciodata sa auda de el, pana acum cateva luni, cand in numele celui pe care l-a renegat, cere despagubiri statului roman de 12 milioane de euro. Pentru ce? Pentru nedreptatea comisa tatalui sau de care n-a vrut sa auda si pe care, mai mult, l-a considerat un criminal.

'Fiica mea nu a vrut sa ma vada niciodata, probabil ca mama ei i-a bagat in cap lucruri neadevarate. Nu m-a vizitat niciodata la puscarie si nu mi-a raspuns la nicio scrisoare pe care i-am trimis-o, iar mamei mele i-a spus ca nu va veni sa vada un criminal. I-a spus mamei, deci bunicai, ca pentru ea nu exist. Nici dupa ce m-am eliberat din puscarie nu a vrut sa ma vada, sa vorbeasca cu mine, desi eu am cautat-o. A refuzat sa vorbeasca cu mine', spunea atunci cand era in viata, Marcel Tundrea. A cautat-o de nenumarate ori dupa ce s-a eliberat din inchisoare ca urmare a faptului ca probele ADN au aratat ca nu el este criminalul, insa a refuzat sistematic sa se intalneasca cu el: 'Mi-a spus ca acum are viata ei si s-o las in pace!', isi amintea Tundrea inainte de a muri.

Nici dupa moartea lui Marcel Tundrea comportamentul fiicei lui, Nicoleta Popovici, nu s-a schimbat. Familia, respectiv fiica lui Tundrea, a fost cautata pentru continuarea procesului. Dosarul lui Tundrea nu era inca finalizat, fusese achitat de Tribunalul Brasov si de Curtea de Apel din Brasov, dar nu a apucat si achitarea definitiva, in recursul de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Atunci, avocata gorjeanului acuzat pe nedrept, Liliana Clima, a cautat rudele pentru a continua procesul. 'Mi-au spus ca nu vrea sa faca asta pentru ca Marcel Tundrea pentru ea nu exista', sustine avocata. Norocul, daca poate fi numit asa, a lui Tundrea a fost ca procurorii Curtii de Apel din Brasov declarasera recurs, iar la Inalta Curte de Casatie si Justitie, procurorii Inaltei Curti si-au retras cererea de recurs, hotararea ramanand definitiva cu achitarea post-mortem a lui Marcel Tundrea.

Cine vrea sa ia banii?
'Am incercat si dupa achitarea definitiva sa stau de vorba cu fiica lui Tundrea si sa-i explic despre eroarea judicara si despre despagubirile pe care le poate incasa, ca reprezentant legal al victimei, respectiv Tundrea. Tot dialogul s-a purtat prin socrul ei, la vremea respectiva, si mi s-a transmis clar ca n-o intereseaza nimic de la Marcel Tundrea', a mai spus avocata, Liliana Clima.

Nici incercarile presei de a sta de vorba cu fiica lui Tundrea nu au avut un final de bun simt, sotul acesteia amenintand jurnalistii ca le rupe picioarele daca vor mai veni vreodata la usa. Jurnalistii nu s-au lasat, au vrut sa afle daca cineva va continua lupta cu statul roman, avand in vedere ce i se intamplase lui Marcel Tundrea, mai ales ca mama lui Tundrea declase clar ca la aproape 90 de ani nu poate duce un asemenea razboi. Au facut rost de numarul de telefon si au sunat-o pe fiica lui Tundrea, insa raspunsul a fost acelasi: 'Nu ma mai deranjati! Ce n-ati inteles?'

Iubirea trece prin stomac!
Acum, aceeasi fiiica cere despagubiri din partea statului de 12 milioane de euro, cate un milion de euro pentru fiecare an petrecut in inchisoare pe nedrept de catre tatal sau. Un tata de care n-a vrut sa auda decat acum cand e rost de bani.

Dar cine a ajutat-o pe fiica lui Tundrea sa ceara acesti bani? Avocatul Nicoletei Popovici este fratele actualului sot al mamei ei. Toate bune si frumoase, insa trebuie explicat cine este tatal vitreg. Totul s-ar putea rezuma astfel, dupa ce l-a lucrat informativ in dosarul crimei pe care n-a comis-o, i-a luat nevasta si familia, dreptul la o viata onesta, Titu Bondoc, actualul tata vitreg al fiicei lui Tundrea, vrea sa-i ia si banii.
Deci, la scurt timp dupa ce Tundrea a fost arestat, sotia sa si-a luat fiica si s-a recasatorit cu Titu Bondoc, un colonel in Securitate, care a fost implicat in anchetarea informativa a crimei lui Tundrea. In acele vremuri, de cazurile de omor se ocupau si cei de la Securitate. Bondoc, asadar, a 'contribuit' la intrarea in puscarie a lui Tundrea. Acum, vrea sa ia si banii de pe urma nevinovatiei sale. Avocatul fiicei lui Tundrea, Victor Bondoc este fratele lui Titu Bondoc, actual sot al fostei sotii a lui Tundrea.

Cerere respinsa ca tardiv introdusa
Judecatorii Tribunalului Gorj au decis sa-i respinga cererea de despagubiri Nicoletei Popovici, avand in vedere ca ea a fost introdusa tradiv. Cererea de despagubiri a fost introdusa la Tribunalul Gorj in 15 .07.2011, la un an si opt luni dupa achitarea definitiva a lui Marcel Tundrea pentru crima de care a fost acuzat. Termenul de introducere a cererii de despagubiri este de 18 luni, adica un an si jumatate. Astfel, la 18.11.2009, prin retragerea de catre procurorul de sedinta a recursului declarat de catre colegii sai de la Curtea de Apel Brasov, 'Tundrea Ilie Marcel a fost achitat definitiv si in legatura cu savarsirea infractiunii de omor calificat'. Deci, aceea este data la care hotararea a ramas definitiva si de la care curge calcularea termenului in care se pot cere despagubiri. Astfel, 18.05.2011 era ultima zi in care se mai putea introduce cererea. Fiica lui Marcel Tundrea si avocatul sau au posibilitatea sa faca apel impotriva acestei decizii la Curtea de Apel din Craiova.

Istoria unei erori judiciare
Reamintim, in 1992 Marcel Tundrea a fost acuzat si incarcerat pentru violul si omorul unei minore de 12 ani din Pojogeni, fapta pe care nu a savarsit-o. A stat 12 ani in puscarie si in urma unui test ADN s-a constatat ca nu el este autorul. Atunci a fost eliberat, dar a murit 3 ani mai tarziu. Aceasta este considerata cea mai grava eroare judiciara postdecembrista.

Pot fi oare acordare reparatiile morale unor oamenii care nu s-au aflat, nici macar sufleteste, langa Marcel Tundrea? In toti acestia ani de chin ai gorjeanului condamnat pe nedrept au fost alaturi alti oameni care nu au avut nicio pretentie materiala, plecand de la procurorul care a dispus reviziurea cauzei si efectuarea testului ADN, Emil Mota, care si-a riscat functia pentru a stabilit adevarul si pana la avocata lui Tundrea, Liliana Clima, care ani de zile si-a asistat clientul din oficiu, adica fara niciun ban. De asemenea, mama lui Tundrea isi duce batranete singura, intr-o saracie lucie.

×
Subiecte în articol: marcel tundrea eroare judiciara