x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul TVR: două soluţii cât două erori

Cazul TVR: două soluţii cât două erori

14 Iun 2012   •   16:52
Cazul TVR: două soluţii cât două erori

Situatia dezastruoasa din televiziunea publica este departe de a fi rezolvata chiar daca Parlamentul a demis Consiliul de Administratie in frunte cu Alexandru Lazescu prin respingerea rapoartelor de activitate si l-a numit interimar pe Radu Calin Cristea in fruntea institutiei. Au fost doua solutii care se dovedesc in fapt doua erori. Si aceasta pentru ca:

1. Solutia unui Director general interimar este deosebit de proasta din cauza ca statutul de interimar, conform L41 1994 (Legea de organizare si functionare a SRTv), ii limiteaza conducatorului TVR mandatul la maxim 6 luni, dar si posibilitatile de a exercita acte de management profunde (cu implicatii concrete in structura de venituri si cheltuieli a institutiei), atributiile directorului general limitandu-se doar la cele "curente' si nici decum la cele cu care ar fi fost abilitat prin existenta unui Consiliu de Administratie al carui presedinte ar si fi fost in conditii normale. Tocmai de acte care tin de managementul crizei era nevoie in situatia dezastru in care se afla astazi TVR (vezi cifrele existente privind datoriile si pierderile acumulate).
In conditiile de interimat, daca se respecta legea, nu se poate face decat o administrare sumara a situatiei existente, adica prelungirea cu inca 6 luni a agoniei TVR si deci amanarea masurilor profunde necesare pentru redresarea si repozitionarea activitatii.

2. Alegerea persoanei lui Radu Calin Cristea ca director general interimar al SRTv este total neinspirata deoarece dansul nu raspunde in nici un fel modelului de manager de care avea nevoie televiziunea publica astazi, aflata intr-un faliment nedeclarat. TVR avea nevoie de un manager cu experienta care sa fi avut practica managementului crizei, sa fi cunoscut conceptul de televiziune publica si filozofia ei de organizare, poate chiar situatia concreta a TVR. O paralela: e ca si cum la Spitalul de urgenta vine un bolnav in stare grava, care are nevoie de multiple operatii urgente, dar e adus un student sa-l trateze cu algocalmin...

Declaratiile lui RC Cristea de la audierile din Comisiile de Cultura si mass-media ale Parlamentului au fost uluitoare, el propunand dublarea taxei sau vanzarea de active pentru plata datoriilor. No comment! Lui RC Cristea ii ramane doar solutia sa gaseasca pe altii care sa conduca in numele lui si sa numere zilele, doar-doar or trece mai repede cele 6 luni, timp in care smecherii actuali, plus cei ai lui Varujan Vosganian, vor devaliza ce-a mai ramas dupa Lazescu.

×