x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CAZURI DE CORUPŢIE SUSPENDATE / Interceptările, la controlul Curţii Constituţionale

CAZURI DE CORUPŢIE SUSPENDATE / Interceptările, la controlul Curţii Constituţionale

de Miruna Pasa Petru    |    10 Feb 2009   •   00:00

Două mari procese de corupţie au fost suspendate astăzi pentru excepţii de neconstituţionalitate referitoare la normele care reglementează interceptarea convorbirilor telefonice. Este vorba despre cazul foştilor miniştri ai Agriculturii, Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan şi despre cel privind fraudarea examenului pentru posturi de conducere la parchete. În ambele dosare Curtea Constituţională va trebui să stabilească dacă modul în care sunt permise interceptările în România încalcă sau nu drepturi fundamentale ale cetăţenilor.



PROBLEMELE LEGALE
Astfel, în cazul supranumit “Caltaboşul” avocaţii foştilor demnitari au susţinut că este încălcat dreptul la secretul corespondenţei şi pe cel la un porces echitabil pentru că interceptările ar fi permise înainte de comiterea unei infracţiuni şi de declanşarea procesului penal.

În cel de-al doilea dosar, avocaţii magistraţilor deferiţi justiţiei au susţinut că DNA nu ar avea dreptul să efectueze interceptări, SRI fiind singura instituţie abilitată, conform legii fundamentale. În susţinerea acestor afirmaţii a fost invocată o carte publicată chiar de un ofiţer de poliţie judiciară care lucrează la DNA, Adrian Petre. “Reprezentanţii DNA au susţinut totdeauna că nu au aparatura necesară şi că apelează la serviciile SRI pe baza unui mandat de la judecător. Or, este evident că lucrarea lui Adrian Petre descrie aparatura existentă la DNA cu care se fac interceptări şi prelucrări. Acest lucru l-am atacat noi. SRI este un organ abilitat legal şi este sub puterea Parlamentului. DNA nu este”, a pledat avocatul fostului procuror general adjunct, Gabriela Ghiţă, judecată în acest caz pentru implicare în fraudarea examenului.

INTERCEPTEAZĂ SAU NU DNA?

În urmă cu numai câteva zile, procurorul şef al DNA, Daniel Morar, susţinea la Consiliul Superior al Magistraturii că, în cadrul instituţiei pe care o conduce, există un serviciu care se ocupă de aplicarea ordonanţelor privind interceptarea convorbirilor telefonice. Morar a revenit însă şi a specificat că acest serviciu nu ar avea totuşi capacitatea de a efectua interceptări, ci aplează la reţeaua generală a SRI. Şeful DNA a declarat că instituţia pe care o conduce ar putea doar asculta şi reda interceptările pe care le face SRI.

×
Subiecte în articol: romania