The Guardian scrie că hotărârea CCR vine în urma desecretizării unor informații declasificate care susțin că Rusia a desfășurat o campanie online pentru a promova un candidat de extremă dreapta, reespectiv pe Călin Georgescu.
Decizia Curții Constituționale - care este definitivă - a fost luată vineri, după ce președintele Klaus Iohannis a declasificat, cu două zile mai devreme, informații care susțineau că Rusia a desfășurat o campanie vastă cuprinzând mii de conturi de social media pentru a-l promova pe Călin Georgescu pe platforme precum TikTok și Telegram.
În ciuda faptului că era un mare outsider care a declarat zero cheltuieli de campanie, Georgescu a apărut ca favorit pe 24 noiembrie. El urma să se confrunte cu Elena Lasconi, din partea partidului Uniunea Salvați România (USR), în al doilea tur de scrutin, duminică, pe 8 decembrie.
Reuters scrie că CCR a anulat rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale din țară, adăugând că întregul proces electoral va trebui să fie reluat. Al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc duminică, dar votul este deja în curs de desfășurare în secțiile de votare din străinătate.
După ce a fost cotat cu o singură cifră înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, Călin Georgescu - care dorește să pună capăt sprijinului României pentru Ucraina împotriva invaziei Rusiei - a s-a clasat pe primul loc în turul întâi, ceea ce a ridicat întrebări cu privire la modul în care o astfel de surpriză a fost posibilă într-un stat membru al Uniunii Europene și al NATO.
Documente declasificate miercuri de Consiliul Suprem de Securitate al României au declarat că țara a fost ținta unor „atacuri rusești hibride agresive” în timpul perioadei electorale, scrie Reuters.
„Procesul electoral pentru alegerea președintelui României va fi reluat integral, iar guvernul va stabili o nouă dată și ... un calendar pentru pașii necesari”, a declarat instanța într-un comunicat.
Al doilea tur al competiției prezidențiale, care ar fi trebuit să aibă loc duminică, l-ar fi opus pe Georgescu, un candidat de extremă dreapta și pro-rus, liderului centrist pro-UE Elena Lasconi.
Partidele de extremă-dreapta au înregistrat, de asemenea, rezultate bune la alegerile parlamentare de duminica trecută din România, deși social-democrații aflați la putere au ieșit în fruntea celei mai mari grupări și speră să formeze un guvern de coaliție pro-european. Curtea nu a pus sub semnul întrebării integritatea votului parlamentar.
Și CNN scrie despre România, după ce Curtea Constituțională a anulat primul tur al procesului de alegeri prezidențiale din 2024, care a fost câștigat la limită de candidatul ultranaționalist de extremă dreaptă Călin Georgescu, pe fondul acuzațiilor de interferență rusească. CNN scrie că „decizia istorică” înseamnă că turul al doilea, programat pentru duminică, 8 decembrie, când Georgescu s-ar fi confruntat cu rivala sa centristă Elena Lasconi, nu va mai avea loc.
Decizia de vineri încheie un ciclu electoral tulbure în România, aceeași instanță ordonând săptămâna trecută renumărarea voturilor din primul tur.
De asemenea, aceasta vine la doar câteva zile după ce votul a fost afectat de temeri cu privire la interferența străină, după ce documente declasificate de la consiliul superior de securitate al României au găsit dovezi de „atacuri rusești hibride agresive”.
Acestea au arătat, de asemenea, că Georgescu a fost stimulat pe TikTok - platforma de social media pe care și-a desfășurat în mare parte campania - prin algoritmi, conturi coordonate și promovare plătită, a raportat Reuters.
În plus, documentele au scos la iveală o serie de atacuri cibernetice pe parcursul perioadei electorale.
Georgescu, în vârstă de 62 de ani, a cunoscut o ascensiune șocantă, ajungând lider la limită în primul tur al alegerilor, cu 22,9% din voturi față de 19,2% pentru Lasconi.
(sursa: Mediafax)