x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ce au învăţat românii din ultimul dezastru de la bac (SONDAJ IRES)

Ce au învăţat românii din ultimul dezastru de la bac (SONDAJ IRES)

10 Iul 2012   •   16:46
Ce au învăţat românii din ultimul dezastru de la bac (SONDAJ IRES)

Tot mai multi romani cred ca rezultatele proaste de la bacalaureat corespund realitatii si ca folosirea camerelor de supraveghere in timpul examenelor este o idee buna, se arata intr-un sondaj efectuat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES).

Sondajul efectuat ieri este prezentat in comparatie cu unul similar, realizat anul trecut, dupa examenul de bacalaureat. Astfel, la intrebarea: "Credeti ca rezultatele de la Bacalaureatul din anul acesta corespund realitatii?", 83% dintre repondenti au spus ca da, fata de 72% care au furnizat un raspuns similar, anul trecut.

La intrebarea: "Credeti ca rezultatele obtinute de elevi reflecta nivelul real al cunostintelor acumulate in timpul scolii?", 78% au raspuns cu da, fata de 71%, anul trecut.

Sondajul arata ca tot mai multi romani cred ca fraudele au scazut in timpul examenului de bacalaureat. Astfel, la intrebarea: "In ce masura credeti dumneavoastra ca s-a fraudat la acest examen de bacalaureat?", 46% dintre repondenti cred ca "in foarte mica masura", fata de 31% cat credeau acest lucru anul trecut.

La intrebarea: "Cum ati aprecia starea invatamantului romanesc, in momentul de fata?", doar 3% au raspuns ca "foarte buna", fata de 4%, anul trecut.

36% cred ca starea invatamantului este "buna", fata de 26%, anul trecut. Au raspuns cu "proasta" 37% dintre repondenti, fata de 40%, anul trecut si cu "foarte proasta" 25% anul acesta, fata de 26%, anul trecut.

Romanii par sa fi acceptat si ideea utilizarii camerelor de supraveghere in timpul probelor. Astfel, la intrebarea: "Ce parere aveti despre utilizarea camerelor video de supraveghere in timpul desfasurarii probelor de la bacalaureat?", 47% dintre repondenti au raspuns cu "foarte buna", fata de 23%, anul trecut.

Doar 9% cred ca ideea este "foarte proasta", fata de 10%, anul trecut.

La intrebarea: "Credeti ca rezultatele obtinute in acest an la bacalaureat vor servi la responsabilizarea elevilor care vor sustine examenul in anii viitori sau ii vor descuraja?", 60% au raspuns ca ii vor responsabiliza, mai putini ca anul trecut cand 64% erau de aceasta parere.

35% cred ca rezultatele vor descuraja elevii, fata de 30%, anul trecut.

La intrebarea: "Credeti ca inspectoratele judetene si directiunile scolilor cu rezultate proaste la acest bacalaureat ar trebui sanctionate?", 51% dintre cei chestionati au raspuns cu "da" si 46% cu "nu". Anul trecut, la aceeasi intrebare, 43% raspunsesera "da" si 49% "nu".

De asemenea, 20% dintre repondenti cred ca liceele cu promovabilitate 0% ar trebui desfiintate, mai multi ca anul trecut cand doar 14% dintre cei chestionati erau de acord.

Procentul celor care sunt de acord cu introducerea sistemului de co-plata a educatiei pentru familiile instarite si acordarea de cupoane gratuite si burse sociale pentru familiile care au un venit mai mic sau situatii sociale precare a ramas la fel ca in 2011 - 76%. Anul acesta sunt mai multi repondenti care se impotrivesc ideii, insa, anume 21%, fata de 18%, anul trecut.

La intrebarea pusa doar anul acesta: "Cine credeti ca este de vina pentru faptul ca in jur de 55% dintre elevi nu au luat examenul de Bacalaureat?", raspunsurile majoritare au fost "elevii insisi" - 44,2%, urmat de "sistemul educational" - 17% si "profesorii" - 13,3%.

1,6% au dat vina pe Traian Basescu, 0,5% pe guvernarile anterioare si 0,9% pe societate in sine.

×
Subiecte în articol: sondaj ires sondaj bac