Cannabisul este cel mai utilizat drog în Europa, iar cererea de heroină a stagnat, se spune într-un raport difuzat joi de Centrul european de monitorizare a Drogurilor şi Dependenţei de Droguri (EMCDDA), relatează DPA.
Drogurile ilicite în Europa sunt din ce în ce mai puternice şi au un grad mai mare de puritate, avertizează raportul EMCDDA difuzat la Lisabona.
Anul trecut ritmul apariției de noi droguri în UE a fost unul amețitor, câte două pe săptămână, crescând la 450 numărul total al substanţelor halucinogene care sunt monitorizate de agenţie.
'Complexitatea problemei drogurilor este acum mult mai mare, multe dintre substanţe fiind necunoscute utilizatorilor în urmă cu două decenii', a afirmat Joao Goulao, din consiliul de management al agenţiei europene.
'Graniţele între drogurile vechi şi cele noi au devenit dificil de stabilit, pentru că noile substanţe imită din ce în ce mai mult drogurile controlate', a adăugat el.
EMCDDA a anunţat că aproximativ 19,3 milioane de adulţi au afirmat că au folosit canabis anul trecut. În timp ce, în ultimul deceniu, folosirea canabisului a scăzut în Germania, Spania şi Marea Britanie, consumul acestui drog a crescut în Bulgaria, Franţa, Danemarca, Finlanda, Suedia şi Norvegia.
Agenţia a mai notat că, pentru prima dată, mai puţine persoane intră în programe de tratament pentru abuz de heroină - 23.000 în 2013, comparativ cu 59.000 în 2007 -, iar cantitatea de heroină confiscată în UE în 2013 (5,6 tone) a fost la jumătate faţă de cea înregistrată în 2002 (10 tone).
Totuşi, raportul a făcut referire la estimările Naţiunilor Unite care au indicat o creştere uşoară a producţiei de opium în Afganistan, în 2013 şi 2014.
EMCDDA a semnalat de asemenea dezvoltarea traficului cu heroină via 'ruta de sud', care începe în Iran şi Pakistan şi ajunge în Europa prin ţări din Peninsula Arabă şi Africa de Est, de Sud şi de Vest. 'Acest lucru este agravat de faptul că etapele cruciale ale procesului de producere a heroinei sunt acum efectuate în afara Europei", a explicat directorul agenţiei Wolfgang Goetz, în legătură cu varietatea crescută de rute pentru traficul cu opium.