x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ce face un student român în Suedia ca să obţină un job, după 200 de refuzuri. Vezi SOLUŢIA GENIALĂ a tânărului

Ce face un student român în Suedia ca să obţină un job, după 200 de refuzuri. Vezi SOLUŢIA GENIALĂ a tânărului

07 Feb 2013   •   13:58
Ce face un student român în Suedia ca să obţină un job, după 200 de refuzuri. Vezi SOLUŢIA GENIALĂ a tânărului
Sursa foto: Bogdan Chesaru/Intact Images
The Local, o publicaţie suedeză, a relatat în paginile sale păţania unui masterand român la Universitatea din Uppsala. Tânărul, prezentat de jurnalişti sub numele fictiv de Ovidiu, a încercat zadarnic să-şi găsească un loc de muncă, cu toate că avea calificarea necesară. A trimis peste două sute de CV-uri la diferite companii, însă nu a primit niciun răspuns.

“Auzisem despre un bărbat pe nume Pablo, care a fost chemat la interviu după ce şi-a schimbat numele din CV în Paul. Am vrut sa încerc şi eu acelaşi lucru”, le-a povestit românul jurnaliştilor suedezi.

Zis şi făcut. Şi mare i-a fost surpriza lui Ovidiu când a constatat că în timp ce toate încercările cu numele său real au fost respinse, mare parte dintre cele în care avea nume suedez s-au concretizat într-o invitație la interviul de angajare.

Tânărul a precizat că a trimis 40 de CV-uri în suedeză, fără a specifica naționalitatea însă menționând faptul că a studiat doi ani la Universitatea din Uppsala și a aplicat la aceleași companii. În 20 dintre ele și-a folosit numele real, iar pe celelalte 20 numele suedez. Niciunul dintre CV-urile cu numele românesc nu a fost urmat de un telefon, însă 13 dintre cele 20 cu nume suedez au generat telefoane pentru interviu. Cele 20 de CV-uri au fost trimise către Uppsala, Gothenburg, Malmö şi Stockholm, inclusiv la o agenţie de recrutare, Academic Work, potrivit The Local.

"Este clar că nici nu s-au deranjat să citească CV-urile cu numele meu adevărat. Au văzut doar un nume străin și nu l-au deschis. Slujbele variau, de la joburi de bază la joburi specializate pe marketing, pentru care eram foarte calificat," a declarat Ovidiu.


Momentan, Ovidiu nu știe ce să facă. "Nu m-am prezentat la niciun interviu de teamă ca ceea ce am făcut să nu fie ilegal sau ceva. Însă totul este foarte frustrant. Să ai un job în Suedia înseamnă să fii membru într-un club exclusivist mai degrabă decât să faci parte din forța de muncă", a spus tânărul.

Elin Frejd, PR Manager la Academic Work, a declarat pentru The Local că nu a auzit despre acest caz şi nici despre cazuri similare. "Este şocant să auzi aşa ceva. Nu ar trebui să fie deloc aşa", a spus ea, adăugând că agenţia a avut "experienţe fantastice cu străinii" pe care încearcă să îi promoveze pe lângă angajatori. "Poate că unii clienţi se tem să nu angajeze persoane care nu vorbesc suedeză", a apreciat ea, prezentând scuze masterandului. "Dacă este adevărat, nu sunt prea mândră de acest lucru şi îl încurajez să vină să discutăm, poate îl putem ajuta", a mai declarat ea pentru The Local.





×