x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ce privilegii li se mai dau piloșilor de la ASF

Ce privilegii li se mai dau piloșilor de la ASF

de Adrian Stoica    |    19 Noi 2015   •   09:26
Ce privilegii li se mai dau piloșilor de la ASF
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Şefii Autorităţii de Supra­veghere Financiară (ASF) vor să le asigure consilierilor un viitor bun după ce nu vor mai lucra în cadrul insti­tuţiei. Cum numirea celor care conduc această insti­tuţie a avut în spate un vot rezultat dintr-un troc politic, nu este exclus ca, acum, vântul schimbării să ajungă şi prin birourile ASF. Aşa că şefii s-au gândit că nu strică să fie prevăzători în această perioadă.

ASF nu se poate ţine departe de scandaluri. După cel iscat de cumetriile din instituţie, a urmat (şi continuă) cel al salariilor uriaşe date pe ochi frumoşi. Mai nou, ASF a pus în dezbatere publică un proiect referitor la Regulamentul privind formarea profesională a specialiștilor și operatorilor care își desfășoară activitatea pe piețele financiare supravegheate de către Autori­tatea de Supraveghere Finan­ciară. Termenul pentru dezbatere expiră astăzi, după care ASF poate trece la adoptarea lui. În forma în care este afişat pe site-ul instituţiei, regulamentul are mai multe articole ale căror preve­deri sunt cel puţin ciudate.

Experienţă... pe propria răspundere

Regulamentul prevede, la articolul 63, că vor avea dreptul să primească, la cerere, fără a achita vreo sumă și fără a absolvi cursuri şi promova examene, atestate profesionale corespunzătoare activităților care se desfășoară pe cele trei piețe financiare aflate sub supravegherea ASF inclusiv cei care au fost consilierii membrilor consiliului de conducere al instituţiei. Pentru a primi aceste atestate, foştii consilieri vor trebui să depună un dosar care să cuprindă doar un curriculum vitae şi o declarație pe propria răspundere sub semnătură olografă privind îndeplinirea condițiilor.

Regulament pentru cine trebuie

Printre marii norocoşi care vor putea beneficia de aceste atestate doar pentru că au fost consilierii cuiva găsim persoane cu bune conexiuni în mediul politic.

Tot pe lista norocoşilor se află şi Ovidiu Răzvan Wlassopol, soţul primarului din Craiova, Lia-Olguţa Vasilescu, care ocupă funcţia de consilier al vicelui ASF responsabil de piața de capital, Mircea Ursache.

Şi pentru Ana-Maria Tudor şi Alexandru Marius Tudor, fiica şi ginerele ex-vice­premierului Gabriel Oprea, acest regulament pregătit de ASF se potriveşte mănuşă. Ana-Maria este consiliera vicepreşedintelui ASF responsabil de piața de asigurări, Marius Vorniceanu, iar Alexandru Marius este consilier al vicepreşedintelui Ioan Giurescu, responsabil de piața de pensii private.

La cabinetul acestuia o mai găsim consilieră şi pe Aura Gabriela Socol, soţia lui Cristian Socol, fost consilier al premierului Ponta.

 Un specialist în acest domeniu se pregăteşte să devină şi Marian Sârbu (traseist politic pe filiera PSD-UNPR, acesta din urmă l-a şi împins în ASF), el fiind acum consilier la cancelaria preşedintelui ASF.

 La aceeaşi cancelarie îi mai găsim pe Răzvan Voican, fost jurnalist la trustul lui Adrian Sârbu. Trebuie amintit că toţi aceşti consilieri au fost angajaţi direct de către şefii ASF, fără a fi obligaţi să susţină vreun examen, atestate profesionale. iar acum vor fi cadorisiţi şi cu
Concurenţă neloială față de piață şi conflict de interese

Regulamentul consfinţeşte dreptul Institutului de Studii Financiare (ISF) de a furniza programe de formare profe­sională pentru personalul companiilor supravegheate de ASF. Acest institut a fost înfiinţat, relativ recent, de ASF prin contopirea a două entităţi, Fundaţia Institutului de Management în Asigurări (IMA) şi Fundaţia Institutul de Asigurări (IA). Noul institut intră în competiţie directă cu firmele specializate în furnizarea de programe de pregătire, în condiţiile în care ASF este membru fondator al ISF, iar institutul va asigura coor­donarea activităţii de formare şi evaluare profesională.

Parcă seamănă a conflict de interese şi concurenţă neloială faţă de firmele de profil din piaţă. Surse de pe piaţa asigurărilor susţin că postul de şef al ISF se pregăteşte pentru Remus Cătălin Câmpeanu, fiul fostului ministru al Muncii, Mariana Câmpeanu, care acum lucrează în ASF.

Trimiteri la psihopatologie

În ceea ce priveşte criteriile după care persoanele fizice se pot înscrie la concursurile organizate de furnizorii de programe de formare profe­sională, acestea sunt duse de experţii ASF în zona psihopa­tologiei. Potrivit articolului 2, aceste persoane trebuie „să aibă capacitate de exerciţiu deplină“. Ce înseamnă pentru ASF „capacitate de exercițiu deplină”, cine şi cum o stabileşte? Răspunsurile nu le regăsim în regulament.

×