Potrivit unui comunicat al CE, după plata de vineri a unei sume de 6 miliarde de euro în favoarea Spaniei, suma totală plătită până acum statelor membre în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență depășește 150 de miliarde de euro.
„Aceasta este o etapă importantă în punerea în aplicare a Mecanismului de redresare și reziliență, instrumentul-cheie aflat în centrul planului de redresare NextGeneration pentru Europa, în valoare de 800 de miliarde EUR. În puțin peste doi ani de la crearea sa, MRR a stimulat reforme și investiții transformatoare în toate statele membre ale UE, accelerând tranziția verde și cea digitală și sporind reziliența globală a Uniunii”, susțin reprezentanții Comisiei.
De asemenea, Comisia a lansat vineri o hartă interactivă online care prezintă proiectele sprijinite de MRR și puse în aplicare pe teren de statele membre. Harta va spori și mai mult transparența funcționării MRR și a impactului său tangibil asupra cetățenilor, întreprinderilor și societății civile din UE.
Harta va fi actualizată periodic pe măsură ce noi informații devin disponibile.
Harta îi va ajuta pe utilizatori să vizualizeze peste 100 de reforme pe care statele membre le-au pus sau le pun în aplicare ca parte a planurilor lor de redresare și reziliență, cum ar fi introducerea de către Spania a unei noi taxe pentru ambalajele din plastic de unică folosință, simplificarea procedurilor de acordare a licențelor pentru instalarea surselor regenerabile de energie în Grecia sau o reformă anticorupție în Croația.
Sunt incluse în prezent pe hartă și peste 250 de investiții, cum ar fi lansarea procedurii de achiziții pentru sistemul de transport din Riga (Letonia), introducerea unui abonament forfetar pentru a favoriza transportul public durabil în Austria sau finalizarea lucrărilor pentru regenerarea cartierelor în Slovenia.
Proiectele care figurează pe hartă au fost selectate pe baza stadiului de implementare atins.
(sursa: Mediafax)