x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ce spune legea circulaţie? Huidu nu avea interdicţie să şofeze

Ce spune legea circulaţie? Huidu nu avea interdicţie să şofeze

de Mara Raducanu    |    16 Oct 2011   •   14:28
Ce spune legea circulaţie? Huidu nu avea interdicţie să şofeze

Tragedia rutiera in care a fost implicat Serban Huidu a scos la iveala si alte intrebari legate de comunicarea pacient-medic-politist in cazul in care soferul este un pacient cu probleme de sanatate.

Avea voie sau nu Serban Huidu sa mai sofeze avand in vedere traumatismul cranio-cerebral suferit in urma accidentului de la schi, din Austria? La cat timp dupa o astfel de interventie chirurgicala ai voie sa te mai urci la volanul masinii? In ce conditii, politia rutiera poate sa-ti suspende permisul in aceste cazuri?
Lucrurile sunt putin incurcate in acest sens. "Daca unitatea medicala sau doctorul de familie nu comunica nimic, noi nu avem de unde sa stim. Au fost de-a lungul timpului mai multe dezbateri cu privire la obligativitatea doctorilor de a comunica politiei cand un pacient de-al lor are vreo problema de natura medicala care sa ii diminueze capacitatea de a sofa. Aceasta necomunicare era prevazuta ca infractiune in Ordonata 69, insa a fost abrogata in 2006, pe motiv ca medicul de familie are o relatie de confidentalitate cu pacientul. Mai exact, medicul de familie trebuie doar sa constate si sa anunte mai departe un specialist care, sa dezbata subiectul intr-o comisie care in urma unor analize amanuntite sa anunte politia rutiera cu privire la starea pacientului', au declarat pentru Jurnalul National surse din Politie.

Normele minime privind apritudinile fizice si mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul sunt stipulate in Ordinul 1162/2010.

Oamenii legii urmeaza sa stabileasca daca, avand in vedere ca Serban Huidu a suferit un traumatism cranio-cerebral grav in urma accidentului produs la schi in decembrie 2010, medicul curant al acestuia si-a dat acceptul pentru ca realizatorul de televiziune sa sofeze. Potrivit unor surse din politie, Serban Huidu nu avea interdictie de a sofa.

Pacient-medic de familie- specialist-politist
Iata ce spune OUG 195/2002 despre comunicarea pacient-medic de familie- specialist-politist si cum se sanctioneaza nerespectarea ei.
" La articolul 22, (6) Medicul de familie, atunci cand constata ca o persoana din evidenta sa, care poseda permis de conducere, prezinta afectiuni medicale prevazute in ordinul ministrului sanatatii publice emis conform alin. (2), va solicita examenul de specialitate necesar, iar in cazul in care s-a stabilit ca persoana este declarata inapta medical sau psihologic pentru a conduce un autovehicul sau tramvai, va comunica aceasta imediat politiei rutiere pe raza careia medicul isi desfasoara activitatea.
(7) Verificarea medicala se efectueaza in conditiile stabilite prin ordin al ministrului sanatatii publice, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
(8) Permisul de conducere al persoanei care este declarata inapta medical sau psihologic pentru a conduce autovehicule ori tramvaie se retrage.
(6) Art. 91
Neindeplinirea obligatiilor prevazute la art.22 alin.(5) de catre medicul de familie, in cazul producerii unui accident de circulatie care a avut ca rezultat uciderea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane, ca urmare a afectiunilor medicale ale conducatorului de vehicul, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda'

×
Subiecte în articol: serban huidu accident serban huidu