x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ce spune Raed Arafat despre elicopterele SMURD care execută misiuni de noapte

Ce spune Raed Arafat despre elicopterele SMURD care execută misiuni de noapte

31 Dec 2019   •   19:30
Ce spune Raed Arafat despre elicopterele SMURD care execută misiuni de noapte
Sursa foto: Victor Stroe

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, afirmă, într-o postare pe facebook, că nu consideră că în cadrul videoconferinţei a fost vorba de o ceartă a sa cu ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, referitoare la intervenţia nereuşită cu elicopterul SMURD în cazul fetiţei în comă de la Govora, ci o situaţie generată de lipsa unor informaţii complete privind modalitatea de operare a aviaţiei de urgenţă.


"Eu nu consider că a fost o ceartă în cadrul videoconferinţei, ci mai mult o situaţie generată din lipsa unor informaţii complete care necesită clarificare astfel încât să se înţeleagă bine modul de acţiune al aviaţiei de urgenţă, limitele acesteia, temporare sau permanente, şi faptul că în continuare se fac eforturi supraomeneşti ca totul să funcţioneze cât mai bine posibil şi să asigurăm populaţiei toate nevoile în cazul situaţiilor de urgenţă", susţine Arafat, în mesajul său.

El adaugă că "toate elicopterele SMURD pot executa misiuni de noapte şi executa misiuni de noapte, dacă pilotul comandant este pregătit la nivelul necesar unor astfel de misiuni". "Acest lucru însă este diferit de a decola noaptea, pe întuneric, de la un loc ne-marcat şi ne-autorizat punând viaţa echipei şi a pacientului în pericol, mai ales în zonele montane", menţionează şeful DSU, care a anexat şi un tabel potrivit cărora 10% din orele de zbor efectuate în 2019 de elicopterele SMURD au fost pe timp de noapte.

Totodată, Raed Arafat punctează că nu toate elicopterele SMURD sunt funcţionale 24 din 24, având în vedere numărul insuficient al piloţilor, dar şi faptul că după o misiune de noapte, e nevoie să fie asigurat un timp de odihnă mai mare pentru echipaj, ceea ce înseamnă indisponibilizarea elicopterului un număr de ore pe timp de zi, când sunt cele mai multe situaţii critice.

El mai arată că se fac eforturi pentru instruirea echipajelor, că s-au făcut permanent angajări de piloţi (între 2014 şi 2019 au fost 47 angajaţi şi 31 plecaţi), dar şi că în ultimii 20 de ani aviaţia de intervenţie în caz de urgenţă s-a dezvoltat de la un singur elicopter disponibil în 1999, închiriat de la Transgaz, la mai multe baze aeriene cu elicoptere moderne în Bucureşti, Mureş, Iaşi, Galaţi, Constanţa, Craiova, Arad şi Jibou, fiind disponibil şi un elicopter pentru evacuarea de pacienţilor din zonele izolate ale Deltei Dunării.

Şeful DSU mai punctează că se fac pregătiri pentru ca în următorii ani să fie operaţionalizate 3 puncte de salvare aeriană în zonele montane pentru care sunt contractate deja 4 elicoptere uşoare din fonduri UE, care se adaugă la cele doua destinate instrucţiei. "Totodată, avem finanţarea pentru achiziţionarea a 5-6 elicoptere medi-grele de căutare salvare care să desfăşoare misunile complexe de căutare salvare, inclusiv în zona maritimă. Ele trebuie să fie livrate până cel târziu sfârşitul anului 2023, iar procedura de licitaţie este în reluare", detaliază Arafat.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, i-a "ordonat" marţi secretarului de stat Raed Arafat să găsească soluţii pentru ca elicopterele SMURD să poată zbura şi noaptea spre sau de la centrele universitare medicale din ţară.

Reacţia ministrului a venit în contextul în care o fetiţă de 11 ani, rănită grav la cap în urma unui accident produs sâmbătă în staţiunea Băile Govora, a fost transferată la un spital din Capitală cu ambulanţa, chiar dacă în apropiere a fost trimis un elicopter SMURD, care după 10 minute de la aterizare ar fi părăsit zona pe motiv că se întuneca afară.

Întrebat în videoconferinţă de Marcel Vela de ce elicopterele SMURD nu zboară şi noaptea, şeful Inspectoratului General de Aviaţie, Cătălin Paul Dache, a răspuns: "Elicopterele SMURD zboară şi noaptea, doar că o fac în anumite condiţii. Nu pot ateriza în locuri necunoscute, nemarcate, întrucât nu este legal, dar zburăm noaptea. La Vâlcea nu era un loc marcat, nici la Băile Govora şi nici pe traseul pe care ar fi oprit ambulanţa. Dacă intervenţia ar fi presupus intrarea în noapte, elicopterul nu ar mai fi putut ateriza sau decola în acele condiţii. Bazele Târgu Mureş şi Bucureşti sunt desemnate ca baze pentru operarea misiunilor de noapte, dar doar pentru misiuni de la aerodrom la aerodrom certificate pentru noapte şi acoperă toată ţara. (...) Nu mai puteam decola pe timp de noapte. Decolarea ca şi aterizarea în locurile necertificate se face la vedere şi în condiţiile în care nu aveam în vedere obstacolele era periculos şi nu este legal".

În acest context, ministrul de Interne a anunţat că va trimite Corpul de control la Vâlcea, pentru ca pe viitor să nu se mai repete situaţii precum cea în care s-a aflat fetiţa de 11 ani.

"Din punctul meu de vedere a fost o dezorganizare evidentă şi la Vâlcea o să trimit Corpul de control - pe ore, pe timp şi cine a greşit şi care sunt cauzele. Pe viitor nu mai doresc să se repete asemenea situaţii jenante, cu risc major, să se piardă o viaţă şi, dacă salvez viaţa unui copil sau a unui român, îmi asum orice risc pentru a lua măsuri coercitive pentru cei care nu şi-au îndeplinit sarcinile. (...) Nu ne jucăm cu vieţile oamenilor, nu facem doar paradă la televizor, PR grozav, ce bine organizăm noi salvarea oamenilor şi sâmbătă era să moară un copil din neglijenţă sau proastă organizare să zic pe româneşte. Vă ordon domnule Arafat, toate centrele universitare medicale - Târgu Mureş, Cluj, Iaşi, Constanţa, Craiova, Timişoara - să poată zbura spre ele sau de la ele şi noaptea elicopterele SMURD. (...) În 2020 toată ţara să fie sub acoperirea SMURD pe zbor de noapte", a afirmat Vela.

Sâmbătă, o fetiţă de 11 ani a fost rănită grav la cap în urma unui accident produs în staţiunea Băile Govora. Ea a plecat cu o salvare a Serviciului de Ambulanţă Vâlcea către un spital din Bucureşti la aproape cinci ore după producerea evenimentului rutier, timp în care a stat la UPU Vâlcea.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ambulanţei Vâlcea, doctorul Adrian Popescu, medicii au luat decizia să o transfere pe micuţă, aflată în comă de gradul 3, pe cale terestră, cu o ambulanţă a serviciului judeţean, după ce elicopterul SMURD chemat în ajutor a decolat înainte ca pacienta să fie adusă la locul de întâlnire.

www.agerpres.ro

×