x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ce trebuie să ştim despre Finala EUROPA LEAGUE. Transport public, restricţii de trafic, asistenţă medicală şi ghidul suporterilor

Ce trebuie să ştim despre Finala EUROPA LEAGUE. Transport public, restricţii de trafic, asistenţă medicală şi ghidul suporterilor

09 Mai 2012   •   06:25
Ce trebuie să ştim despre Finala EUROPA LEAGUE. Transport public, restricţii de trafic, asistenţă medicală şi ghidul suporterilor

Astazi, incepand cu ora 21:45, va avea loc finala UEFA Europa League pe Arena Nationala din Bucuresti. Capitala freamata de fani, 30.000 de suporteri ai celor doua echipe care vor juca finala, Athletic Bilbao si Atletico Madrid, incepand deja petrecerea pe strazile cetatii.

Astfel, Capitala trece printr-o serie de schimbari: masuri de securitate sporite, trasee auto modificate si linii speciale pentru transportul in comun.

Si pentru ca marea finala este cel mai important eveniment sportiv al ultimilor 20 de ani din Romania, Primaria Capitalei si Federatia Romana de Fotbal au stabilit cum ii preiau pe suporterii spanioli veniti in Romania sa sustina echipele favorite, unde ii duc, cum ii distreaza si cum ii ajuta sa se descurce intr-o tara in care, probabil, cei mai multi dintre ei nu au ajuns pana acum.

Zone amenajate special pentru fani, voluntari vorbitori de spaniola si engleza care ajuta suporterii, transport, restrictii de trafic, asistenta medicala, masuri de ordine si siguranta, prevenirea furturilor, rezolvarea rapida a sesizarilor, curatenie pe strazi, totul a fost stabilit, spun autoritatile, care sunt deja "la start" si asteapta ziua marii finale pentru a vedea spectacol fotbalistic.

Cum este asigurat transportul suporterilor

O alta masura vizeaza crearea a 45 de curse si trasee speciale RATB de la aeroport catre zonele pentru fani: Piata Constitutiei si Piate George Enescu ori Arena Nationala.

Astfel, liniile speciale vor functiona, miercuri, dupa un program special, la un interval de 5-7 minute.

Doua 'FAN ZONE-uri':

1. in Piata George Enescu (care va functiona in data de 09 mai de la ora 08:00 la ora 20:00), cu restrictionarea traficului rutier pe str. C.A. Rosetti intre Calea Victoriei si bd. Nicolae Balcescu, pe str. Franklin intre Calea Victoriei si bd. Magheru, pe str. Nicolae Golescu intre str. George Enescu si str. C.A. Rosetti.

Ruta ocolitoare:
- Calea Victoriei – str. Dem I. Dobrescu – bd. N. Balcescu;
- bd. N. Balcescu – bd. Gheorghe Magheru – Piata Romana.

2. in Piata Constitutiei (care va functiona in perioada 09 mai ora 08:00 – 10 mai ora 02:00), cu restrictionarea traficului rutier pe bd. Unirii, intre bd. I.C. Bratianu si bd. Libertatii, precum si pe bretelele din Piata Constitutiei (partea dinspre Ministerul de Finante si Parchetul General) catre bd. Unirii.

Rute ocolitoare:
- bd. Unirii – Piata Unirii – Splaiul Independentei – bd. Natiunile Unite – str. Izvor sau bd. Libertatii;
- Calea 13 Septembrie – bd. Libertatii – Rond Cosbuc – bd. Regina Maria – bd. Unirii.

Imediat dupa ce meciul se va termina, autobuzele vor pleca de la cele doua intrari destinate suporterilor de la Arena Nationala. Plecarea autobuzelor spre aeroport se va face esalonat, in functie de ora decolarii curselor charter cu care suporterii se vor intoarce in Spania in cursul noptii de 9/10 mai 2012.

Totodata, Metrorex va prelugi programul de circulatie a trenurilor pana la ora 2:00, pentru a asigura transportul suporterilor, iar in caz de necesitate si-ar putea prelungi programul si dupa aceasta ora.

Cum ajung fanii la meci

Cei care au reusit sa puna mana pe un bilet la marele meci, dar si cei care locuiesc in zona trebuie sa stie ca accesul in incinta Arenei Nationale, la finala Europa League, se va face pietonal prin Bd. Basarabia, Str. Maior Coravu si Bd. Pierre de Coubertin, pe baza biletului de acces sau a acreditarii de presa.

Pentru cei care vin la meci cu masina, intrarea se va face prin Str. Maior Coravu, cu biletul insotit de talonul de acces.

Finala Europa League: Statiile de metrou vor avea nume de fotbalisti

Cei care vin la meci cu metroul nu ar trebui sa se sperie ca se afla pe magistrala gresita, chiar daca metroul va opri in statii precum Gica Hagi sau Rica Raducanu. Cateva statii de metrou isi vor schimba denumirile, dupa cum urmeaza: Piata Victoriei va deveni Nicolae Dobrin, Stefan cel Mare va deveni Ion Pircalab, Obor - Gica Hagi, Piata Iancului - Fernando Llorente, Piata Muncii - Radamel Falcao si Dristor - Rica Raducanu.

Masuri de securitate sporite

Evenimentul sportiv al anului va fi pazit de o adevarata armata. Masurile de siguranta sunt atat de mari si pentru ca printul Felipe va fi prezent la finala Europa League. Astfel ca, pe durata meciului, vor fi angrenati 2.900 de politisti, 1.600 de jandarmi, 700 de pompieri si 100 de politisti de frontiera.

De asemenea, suporterii vor fi monitorizati cu 90 de camere video pe toate strazile care duc spre "Arena Nationala" (31 de intersectii).

Totodata, va fi interzisa comercializarea bauturilor alcoolice si orice forma de comert stradal in incinta "Arenei Nationale", pe Bulevardul Basarabia, strada Maior Coravu, Vatra Luminoasa, Bulevardul Pierre de Coubertin si pe arterele adiacente.

Elevii bucuresteni, liberi in ziua finalei Europa League

Pentru a evita eventualele conflicte intre elevii bucuresteni si grupurile de supoteri, scolile din Capitala vor fi inchise in ziua marii finale.

Asistenta medicala speciala

In stadion exista 6 cabinete medicale, semnalizate in limbile spaniola, engleza si romana, dotate cu personal medical de specialitate, echipamente si medicamente conform cerintelor UEFA si normelor nationale.

O parte din asistente si medici sunt vorbitori de limba spaniola. Pentru coordonarea asistentei medicale, au fost infiintate doua puncte de comanda interconectate, unul in interiorul si celalalt in exteriorul stadionului.

In noaptea meciului, spitalele Floreasca, Elias, Spitalul Universitar si Spitalul de Oftalmologie, Spitalul Sf. Pantelimon si Spitalul de chirurgie oro-maxilo-faciala "Prof. Dr Dan Theodorescu" vor fi pregatite pentru eventuale urgente medicale.

Camere de depozitare si obiecte interzise

Suporterii nu au voie sa intre pe stadion cu aparate foto profesionale, laptop-uti, tablete, casti moto, parfumuri, spray-uri, trepiede, genti, rucsacuri, valize, briceaguri, tirbusoane, umbrele si alte obiecte contondente.

Daca totusi fanii vor avea asupra lor obiecte interzise pe stadion, acestea vor putea fi depozitate la una dintre garderobele de la cele trei intrari in stadion, dupa cum urmeaza: doua garderobe la poarta de intrare dinspre Bd. Basarabia, doua la poarta de intrare dinspre Str. Pierre de Coubertin si una la poarta de intrare dinspre Str. Maior Coravu.

Controlul corporal al publicului la intrarea in stadion, accesul publicului prin turnicheti, paza vestiarelor si protectia arbitrilor, indrumarea si supravegherea publicului in stadion se realizeaza cu agenti ai societatii de paza si protectie contractata de organizator.

Restrictii de circulatie

Miercuri, restrictiile de circulatie vor fi impuse incepand cu ora 8:00. In intervalul miercuri, ora 09:00 - joi, ora 04:00, traficul rutier va fi restrictionat pe bd. Basarabia intre Piata Hurmuzachi si bd. Chisinau, precum si pe strazile laterale care intersecteaza artera respectiva sau acces la stadion.

De asemenea, se interzice oprirea, stationarea si parcarea, in perioada 08 mai ora 20:00 - 10 mai ora 06:00, pe urmatoarele artere rutiere din zona stadionului ori a celor doua Fan Zone-urilor.

Finala competitiei Europa League aduce restrictii de circulatie in Capitala. Vezi pe unde nu poti circula si care sunt rutele ocolitoare

Autoritatile rutiere cer soferilor sa evite sa circule in perimetrul adiacent stadionului Arena Nationala, iar spectatorilor sa opteze pentru mijloacele de transport in comun, renuntand la deplasarea cu autovehiculele personale.

De asemenea, Brigada Rutiera solicita conducatorilor auto sa opreasca cat mai departe de arena sportiva, numai in acele locuri special amenajate, sa respecte semnalele agentilor de politie rutiera care dirijeaza traficul si sa reduca viteza atunci cand trec pe langa grupurile de suporteri.

×