x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CE: Undă verde pentru cartofi şi porumb MG

CE: Undă verde pentru cartofi şi porumb MG

02 Mar 2010   •   00:00

Comisia Europeană a autorizat cultivarea în Uniunea Europeană a unui soi de cartof modificat genetic (Amflora, dezvoltat de compania germană BASF) şi importul a trei tipuri de porumb transgenic, dar ar putea lăsa statelor membre decizia privind acceptarea acestora pe propriul teriroriu.



Cartoful Amflora a fost aprobat, după aproximativ şapte ani de dezbateri, pentru utilizare industrială (de ex, pentru producţia de hârtie) sau pentru hrana animalelor, transmite agenţia Reuters, citată de Mediafax.

Cele trei tipuri de porumb modificat genetic, aparţinând americanilor de la Monsanto, au fost aprobate pentru hrană, import şi procesare, dar nu şi pentru cultivare. Reacţia ecologiştilor, care critică de mulţi ani tehnologia genetică nu s-a lăsat aşteptată. Ei au acuzat Comisia Europeană că ignoră în mod deliberat riscurile reprezentate de organismele modificate genetic pentru oameni, animale şi mediu.

Potrivit CE, ar putea rămâne la latitudinea guvernelor statelor membre decizia de a permite cultivarea acestor organisme pe teritoriile ţărilor respective. Un anunţ în acest sens va fi făcut, de la Bruxelles, în vara acestui an.

×
Subiecte în articol: redactie