x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ce vor învăţa copiii în clasa pregătitoare. Vezi programa fiecărei materii

Ce vor învăţa copiii în clasa pregătitoare. Vezi programa fiecărei materii

02 Mar 2012   •   12:57
Ce vor învăţa copiii în clasa pregătitoare. Vezi programa fiecărei materii

Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a publicat pe pagina web www.edu.ro pachetul curricular destinat clasei pregatitoare. Acesta contine programele scolare pentru clasa pregatitoare, precum si planul-cadru aferent primelor clase ale invatamantului primar.

Pachetul curricular aferent clasei pregatitoare contine programele scolare pentru disciplinele Comunicare in limba romana, Educatie pentru societate, Religie, Matematica si explorarea mediului, Muzica si miscare, Tehnologii de Informare si Comunicare, Educatie fizica si sport, Consiliere si Arte vizuale si lucru manual.

Studierea disciplinei Comunicare in limba romana va trebui sa-l ajute pe copil "sa devina civilizat, sociabil, comunicativ, implicat, interesat, creativ, sa se poata face inteles, sa respecte regulile unui dialog civilizat, sa observe ca prin intermediul comunicarii se poate apropia de cei din jurul sau, stabilind relatii armonioase, sa cunoasca unde/cum gaseste informatiile de care are nevoie, sa descopere placerea lecturii dintr-o carte, de pe iPad, de pe eBook sau orice alt suport, placerea de a merge la teatru, de a viziona un film".

VEZI PROGRAMA la Comunicare in limba romana

Programa scolara a disciplinei Educatie pentru societate are ca finalitate integrarea sociala a copiilor in colectivitate. Copiii vor invata norme de conduita in viata cotidiana, cum sa se comporte in diferite contexte de viata si cum sa coopereze cu ceilalti pentru rezolvarea unor sarcini simple de lucru, manifestand initiativa si creativitate.

VEZI PROGRAMA la Educatie pentru societate

La ora de religie, copiii vor lua parte la discutii despre rolul lui Dumnezeu in viata omului, vor face "exercitii de invatare a inchinarii (gestul inchinarii, cuvintele insotitoare)", vor invata ce inseamna credinta in Sfanta Treime, pornind de la gestul inchinarii, vor lua parte la dialoguri pe tema elementelor care definesc viata unui crestin (rugaciunea, primirea Sfintelor Taine, participarea la slujbele Bisericii, lectura biblica, comuniunea cu semenii etc.).

VEZI PROGRAMA la Religie

La Matematica si explorarea mediului, copiii vor invata "cum sa recunoasca si sa utilizaze numerele in calcule elementare, cum sa localizeze si sa relationeze elementele geometrice, sa manifeste curiozitati pentru fenomene/ relatii/ regularitati din mediul apropiat, sa genereze explicatii prin folosirea unor elemente de logica, sa organizeze datele in scopul rezolvarii de probleme si sa compare marimi din mediul apropiat prin intermediul unor masuri ale lor".

VEZI PROGRAMA la Matematica si explorarea mediului

Disciplina Muzica si miscare urmareste dezvoltarea copilului de a recepta un repertoriu de cantece pentru copii si a unor elemente de limbaj muzical, de a reda repertoriul de cantece pentru copii, cu mijloacele interpretative specifice lor, si sa se exprime liber in contactul cu muzica, apeland la propriile abilitati creative.

VEZI PROGRAMA la Muzica si miscare

Disciplina TIC (TEHNOLOGII DE INFORMARE SI COMUNICARE) are ca scop sa-i invete pe copii cum sa utilizeze calculatorul si alte dispozitive digitale, in contexte specifice de invatare.

VEZI PROGRAMA la TIC

Disciplina Educatie fizica si sport are scopul de a stimula interesul copilului pentru participarea la activitati sportive, respectarea regulilor specifice diferitelor jocuri.

VEZI PROGRAMA la Educatie fizica si sport

Disciplinei Dezvoltare personala (CONSILIERE) ii sunt alocate 1-2 ore pe saptamana, pe durata unui an scolar. Copiii vor invata sa se cunosca, sa identifice asemanarile si deosebirile dintre sine si ceilalti dupa diferite criterii: aspecte fizice, gen, varsta etc. Copiii vor invata cum sa ceara ajutor de la colegi si adulti cunoscuti, sa identifice activitatile si comportamentele care il fac pe copil sa se simta bine si rolul si consecintele igienei personale si a alimentatiei sanatoase.

VEZI PROGRAMA la disciplina Dezvoltare personala

La disciplina Arte vizuale si lucru manual copiii vor participa la expozitii de pictura, desene, modelaje si vor discuta despre acestea, vor viziona de scurte fragmente din filme pentru copii sau filme de desene animate si vor discuta despre mesajele transmise.

VEZI PROGRAMA la disciplina Arte vizuale si lucru manual

×