Preşedintele Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD), Mădălina Turza, susţine integrarea copiilor cu dizabilităţi şi este de părere că şcolile speciale ar trebui să nu mai existe.
'Ar trebui să existe o nouă lege pentru drepturile copiilor cu dizabilităţi care să reglementeze foarte clar parcursul lor de la naştere până la viaţa de adult. Trebuie reînnoită şi pregătită resursa umană care lucrează cu aceşti copii. Trebuie să se intre într-o nouă logică în care şcolile speciale să nu mai existe, copii cu dizabilităţi în general trebuie integraţi. Pentru cazurile extrem de severe de dizabilitate ar trebui să se înfiinţeze şcolile de abilităţi care să urmărească dezvoltarea abilităţilor de viaţă independentă a copilului', a declarat Turza.
Potrivit Mădălinei Turza, este mult mai costisitoare asistarea socială şi plata indemnizaţiilor pentru adulţii cu dizabilităţi decât o investiţie timpurie în aceste persoane.
Ea a menţionat ca piaţa muncii pentru adulţii cu dizabilităţi e extrem de restrictivă.
'Angajatorii români sunt extrem de reticenţi la ideea de angaja o persoană cu dizabilităţi, deşi există nişte facilităţi fiscale în acest sens şi preferă să plătească acele taxe suplimentare pentru că nu angajează persoane cu dizabilităţi. Aceşti adulţi trăiesc exclusiv din alocaţia de persoană cu handicap, care e în jur de 300 de lei pe lună, sunt de fapt asistaţi de familie', a spus Turza.
Ea a adăugat că în România trăiesc peste 700.000 de persoane cu dizabilităţi, dintre care circa 75.000 sunt copii.