x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CEDO a ridicat imunitatea judecătoarei Gabriela Bîrsan

CEDO a ridicat imunitatea judecătoarei Gabriela Bîrsan

30 Noi 2011   •   10:19
CEDO a ridicat imunitatea judecătoarei Gabriela Bîrsan

Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg a decis ridicarea imunitatii judecatoarei Gabriela Birsan. Decizia a fost luata pentru ca procurorii DNA sa poate continua cercetarile in cazul judecatoarei acuzata de luare de mita.

Procurorii DNA au solicitat, pe 22 noiembrie, ridicarea imunitatii judecatorului roman la CEDO Corneliu Birsan, precum si a sotiei sale, judecatoarea Gabriela Birsan, de la Curtea Suprema. Solicitarea a fost transmisa direct la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului.

Gabriela Birsan este cercetata pentru ca ar fi primit de la avocata Silinescu Gherbovan cadouri constand in excursii in strainatate si folosirea, de catre fiul judecatoarei, a unui apartament in Paris al avocatei.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au perchezitionat, in 6 octombrie, resedinta sotilor Barsan, ca urmare a unei investigatii privind fapte de coruptie in care ar fi implicata Gabriela Barsan, in calitate de presedinte al Sectiei de Contencios.

Perchezitia s-a realizat in baza avizului dat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), la solicitarea DNA.

Potrivit Protocolului aditional 6 la Acordul general privind privilegiile si imunitatile Consiliului Europei - invocat de sotii Birsan - privilegiile si imunitatile sunt acordate judecatorilor nu in interes personal, ci in vederea asigurarii exercitarii in totala independenta a functiilor lor.

Pentru a asigura judecatorilor o deplina libertate de exprimare si o totala independenta in indeplinirea functiilor lor, imunitatea de jurisdictie, in ceea ce priveste cuvintele, inscrisurile sau actele emise in exercitarea functiilor lor, va continua sa le fie acordatã chiar si dupa incheierea mandatului lor, mai prevede documentul citat.

Sotii Birsan au contestat decizia dministrativa privind perchezitionarea locuintei si in plenul CSM, si in instante.

Mai mult, in octombrie 2011, presedintele de atunci al Curtii Europene, Jean Paul Costa, sub semnatura grefierului sef al Curtii, a comunicat ambasadorului Romaniei la Strasbourg o scrisoare in care preciza ca profesorul Corneliu Birsan, judecator CEDO, beneficiaza de imunitate care se extinde si asupra familiei acestuia, dar si asupra resedintei private in tara de origine.

In 17 octombrie, DNA a primit scrisoarea presedintelui CEDO in urma careia procurorul sef Daniel Morar a solicitat clarificari de la seful Curtii Europene cu privire la comunicarea oficiala.

Dupa o luna, timp in care presedintele CEDO, Jean Paul Costa, s-a pensionat, autoritatile romane au cerut ridicarea imunitatii de care beneficiaza judecatorii Birsan.

Din 4 noiembrie 2011, presedintia Curtii a fost preluata de britanicul Nicolas Bratza, in varsta de 66 de ani.

×