x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CEDO - Statul român dator lui Nuţu Cămătaru

CEDO - Statul român dator lui Nuţu Cămătaru

26 Ian 2010   •   00:00

CEDO a hotărât că statul român trebuie să îi plătească lui Ion Balint, cunoscut în mediul interlop ca Nuţu Cămătaru, 3.200 de euro cu titlul de daune, pentru că procesul în care a fost judecat între 1996 şi 2004 a durat prea mult, fiindu-i încălcat, astfel, dreptul la un proces de durată rezonabilă.



Acţiunea a fost depusă de Nuţu Cămătaru pe data de 26 octombrie 2004 iar plângerea a fost comunicată Guvernului român pe 15 noiembrie 2006.

Decizia CEDO arată că plângerea lui Nuţu Cămătaru este admisibilă, având în vedere că procesul său a durat aproape zece ani, fiind încălcat dreptul de a fi judecat într-o perioadă de timp rezonabilă. De asemenea, în decizia CEDO, deşi cauza la care face referire Nuţu Cămătaru a fost un dosar complex, cu mai mulţi inculpaţi, acuzaţi de mai multe infracţiuni, dar şi de un număr mare de părţi vătămate. Din analiza dosarului a reieşit că cele mai multe amânări ale judecării cauzei s-au datorat lipselor de procedură şi pierderii dosarului. Curtea a concluzionat că în acest caz durata procedurilor a fost excesivă, nefiind îndeplinită condiţia de "durată rezonabilă", fiind astfel încălcat Articolul 6 din Convenţia Drepturilor Omului.

Potrivit CEDO, Nuţu Cămătaru a cerut daune morale de 100.000 de euro, fără a cere şi daune materiale, cererea fiind contestată de Guvernul României. În decizia luată, Curtea arată că Balint a suferit daune morale, acordându-i 3.200 de euro despăgubiri, pe care statul român va trebui să le plătească într-un interval de trei luni de la rămânerea definitivă a deciziei.

×
Subiecte în articol: observator