x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cehia se retrage din scutul american antirachetă!.

Cehia se retrage din scutul american antirachetă!.

de Robert Veress    |    15 Iun 2011   •   12:34

Nemultumiti de faptul ca Administratia Obama le-a diminuat rolul in planul reconfigurat al scutului european anti-racheta, cehii au anuntat ca se retrag cu totul din parteneriatul cu Statele Unite. Administratia Bush propusese un plan, acceptat de Praga, privind amplasare a zece baterii de interceptoare in Cehia, precum si a unui radar modern. Dar, in septembrie 2009, rolul Cehiei a fost diminuat, oferindu-i-se exclusiv posibilitatea de a gazdui un sistem de averizare timpurie (a lansarii de rachete ofensive), care ar fi colectat si analizat informatii receptionate de la sateliti.

Alexander Vondra, ministrul ceh al Apararii a declarat, pentru Associated Press, ca tara sa si-ar fi dorit sa participe la scutul antiracheta, da 'categoric nu in acest mod'. Oficialul ceh a adaugat ca problema retragerii Cehiei s-a rezolvat 'intr-un mod elegant', in cadrul unei intrevederi cu secretarul de stat adjunct al Apararii din SUA, William Lynn.

La inceputul lunii mai, Romania si SUA au incheiat un acord privind amplasarea a 3 baterii de rachete interceptoare SM-3 la Deveselu, judetul Olt, unde vor fi dislocati, in medie, 200 de militari americani. Nici Uniunea Europeana si nici Rusia nu au fost consultate in legatura cu amplasarea scutului antiracheta. Rusia a protestat energic, in primele zile de dupa anuntul presedintelui Romaniei, Traian Basescu, dar si-a temperat acuzatiile la adresa SUA si NATO o luna mai tarziu.

In presa s-a vehiculat insistent vestea ca un radar puternic va fi amplasat in Bulgaria, dar ministrul Apararii din tara vecina a dezmintit informatia, desi a adaugat sa tara sa si-ar dori sa fie 'prinsa' in scutul antiracheta american.

Bulgaria ar putea avea o sansa, in contextul retragerii Cehiei din scut, dar, la fel de bine, SUA ar putea extinde parteneriatul incheiat cu Romania, iar radarul sa fie amplasat tot la Deveselu.

×
Subiecte în articol: nato romania bulgaria cehia scut antiracheta