x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cei mai mari 10 exportatori români de cereale

Cei mai mari 10 exportatori români de cereale

25 Mar 2019   •   19:22
Cei mai mari 10 exportatori români de cereale

România a exportat, anul trecut, cereale în valoare totală de peste 2,1 miliarde de euro. Din această sumă, mai mult de un miliard de euro au totalizat exporturile de grâu și meslin, urmate de cele de porumb, a căror valoare se ridică la aproape 870 de milioane de euro, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). În ordine descrescătoare, România a mai exportat, anul trecut, orz (în sumă de aproape 236 de milioane de euro), orez (12,9 milioane euro), sorg boabe (2,6 milioane euro), ovăz (578 mii euro), secară (61 mii euro). Exporturi totale în valoare de aproape patru milioane de euro au fost înregistrate la produse precum hrișcă, mei, semințe, alte cereale, excluzându-le pe cele de mai sus.

În top 10 exportatori români de cereale, în anul 2018, conform datelor INS, sunt companiile: Nidera România, ADM România Trading, Ameropa Grains, CHS Agritrade România, Glencore Agriculture, Cargill Agricultura, Silotrans Constanta, Cerealcom Dolj, Monsanto România, Agro-Chirnogi.

“Producțiile record realizate în România anul trecut (pe primul loc în Uniunea Europeană la producția de porumb, acesta fiind al doilea an consecutiv, și pe locul al treilea la producția totală de cereale) își găsesc corespondent în schimburile comerciale externe, însă o problemă pentru fermierii români rămâne capacitatea mică de însilozare”, a declarat Mihai Ionescu, președintele Asociației Naționale a Exportatorilor și Importatorilor din România.

Jumătate din exporturile de cereale ale României, 1,018 miliarde euro, au avut ca destinație țări membre ale Uniunii Europene. Spania, Italia și Germania au fost principalele importatoare de cereale din România, cu o valoare totală de aproape 578 de milioane de euro. 255,3 milioane de euro au totalizat exporturile de cereale în Spania, 202,2 milioane euro în Italia și 120,4 milioane de euro în Germania.

În același timp, România a importat cereale din spațiul comunitar în sumă de 293,4 milioane de euro, încheind, astfel, anul 2018 cu un excedent de 724,6 de milioane de euro în comerțul cu statele membre ale Uniunii Europene. Schimburile comerciale cu produse ale industriei morăritului, malțului și amidonului au condus, însă, la un deficit de 78,6 milioane de euro, anul trecut, principalele destinații la export fiind Bulgaria (2,6 milioane euro) și Austria (1,9 milioane euro), între țările membre ale Uniunii Europene.

sursa: Antena 3

×