x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cei trei tineri implicaţi în furtul de la Afumaţi, trimişi în judecată

Cei trei tineri implicaţi în furtul de la Afumaţi, trimişi în judecată

de Mara Raducanu    |    24 Mar 2011   •   18:44

Parchetul instanţei supreme i-a trimis în judecată astăzi pe cei trei tineri implicaţi în ziua de 2 martie 2011, în jefuirea unei maşini în localitatea Afumaţi, acţiune soldată cu uciderea unuia dintre infractori  de către un agent de poliţie.

După o urmărire ca în filme, trei dintre inculpaţi au reuşit să fugă, în timp ce Barbu Laurenţiu, în vârstă de 25 de ani, nu a reuşit să părăsească autoturismul, fiind rănit în zona capului. El  a  fost internat la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca cu diagnosticul traumatism cranio - cerebral grav, plagă împuşcată, unde ulterior a decedat.

Cei trei inculpaţi s-au sustras urmăririi penale, fiind identificaţi ulterior şi prezentaţi instanţei la data de 5 martie 2011 cu propunere de arestare preventivă, cerere ce a fost admisă de magistraţii Judecătoriei Sectorului 5. 

În mai puţin de o lună de la comiterea faptelor, Secţia de urmărire penală şi criminalistică, din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, i-a trimis în judecată pe Gilbert Măcelaru (21 de ani), zis Bică, recidivist, pentru tentativă la furt calificat, Ionuţ Alexandru Şelepciuc (24 de ani), zis Zbârcea, necunoscut cu antecedente penale, pentru complicitate la tentativă de furt calificat, şi conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană având permisul de conducere anulat, şi pe Marian Voica (20 de ani), Zis Baubau, pentru complicitate la tentativă de furt calificat.

Toţi trei sunt arestaţi preventiv. Urmărirea penală faţă de Laurenţiu Barbu (25 de ani), zis Narcis, recidivist, a încetat ca urmare a faptului că acesta a decedat.  După aceste scene de film, cu urmăriri şi împuşcături, Jurnalul Naţional a tratat în articolul “Hoţii şi vardiştii, protejaţi de aceeaşi lege”, faptul că, omul legii este reticent uneori în a folosi pistolul din dotare, deoarece, nu puţine au fost cazurile în care este purtat prin judecată, deşi legea îi permite în anumite limite, să facă uz de arma din dotare atunci când situaţia o cere. Ori de câte ne confruntăm cu astfel de cazuri, intens mediatizate, sunt ridicate câteva întrebări:  Exces de zel din partea poliţiştilor sau un drept legal de a apăra cetăţeanul şi siguranţa lui în faţa celor care încalcă legea?

În legătură cu ceea ce s-a întâmplat la Afumaţi, cu folosirea armei din dotare de către oamenii legii,  Ministerul Public menţionează faptul că acţiunile agenţilor de poliţie constituit un recurs justificat la forţă al autorităţilor statului împotriva persoanelor, fiind proporţional în raport cu scopul urmărit de aceştia în aplicarea legii şi dictat de către existenţa unei stări de necesitate. Astfel, datele de anchetă au relevat faptul că cei doi agenţi de poliţie  au avut reprezentarea faptului că era în curs de desfăşurare o operaţiune de furt la care participau mai multe persoane, fiind în pericol, inclusiv, viaţa conducătorului autoutilitarei. “Demn de remarcat este şi faptul că, inculpaţii au dat dovadă de o îndrăzneală ieşită din comun în ceea ce priveşte modul de săvârşire al infracţiunii”, notează sursa citată.

Totodată, cercetările efectuate au evidenţiat faptul că agenţii de poliţie au urmărit autoturismul autorilor infracţiunii de tentativă la furt calificat, care au refuzat să se supună somaţiilor repetate prin megafon, dublate de punerea în funcţiune a semnalelor acustice şi vizuale de a opri, pe o distanţă de aproximativ patru kilometri, înainte de a utiliza armele de foc. Proporţionalitatea acţiunilor celor doi agenţi este relevată de modalitatea concretă şi graduală consacrată de legislaţie în care au acţionat în raport cu modul în care cei patru autori au reacţionat la somaţiile regulamentare ale poliţiştilor. Aceştia au acţionat, prin exercitarea atribuţiilor de serviciu, în limitele legii. În conformitate cu dispoziţiile Legii privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei  Române, folosirea armamentului din dotare pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, în condiţiile şi situaţiile prevăzute de lege, înlătură caracterul penal al faptei”, se arată în comunicatul Ministerului Public.  Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Buftea.

×