Directorul Muzeului National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Prof. Dr. Ioan Piso, doctor in Istoria si Arheologia Daciei Romane, denunta ceea ce numeste 'O crima impotriva patrimoniului national'. Intr-o scrisoare deschisa publicata sub acest titlu de cotidianul.ro, Ioan Piso vorbeste despre distrugerea unor vestigii istorice cu valoare incomensurabila la Alba Iulia, sub patronajul primarului democrat liberal Mircea Hava.
Reproducem un paragraf esential, invitandu-va sa cititi continuarea in cotidianul.ro si sa cititi si un articol conex in jurnalul.ro: 'Socant: Poarta Castrului Roman din Alba Iulia – reabilitata cu polistiren. O lucrare marca Elena Udrea!' (RV)
'La revolutie, colonia Aurelia din Partos era inca pe trei sferturi pastrata. Acum este totul distrus. Veneau noaptea excavatoarele, sapau fundatiile, iar retelele de crima organizata preluau obiectele gasite; asta sub ochii ingaduitori ai politiei, ai procuraturii si ai arheologilor. Municipium Septimium de pe platou a avut aceeasi soarta. Au fost facute asa zise sapaturi de salvare, de fapt niste sectiuni, care nu au avut alt scop decat pe acela de a se da cat mai repede certificatul de descarcare arheologica pentru ridicarea unui cartier. Cele doua orase sunt, prin urmare, distruse. Ce s-a intamplat cu castrul? Aici a fost sapata poarta de sud, mult prea putin fata de terenul avut initial la dispozitie pentru sapaturi si care se tot micsoreaza. Ramasese foarte bine pastrata zona centrala a castrului in parcul Custozza si jurul acestuia. Acum 25 de ani am vazut o mica sectiune facuta de arheologul Radu Heitel. Zidurile cladirilor militare atingeau inaltimea de doi metri, iar acolo unde se terminau, incepeau straturi arheologice compacte, care incepeau la sfarsitul antichitatii si continuau pana in evul mediu. Tin minte o fantana, care incepea pe zidul roman si se oprea la jumatate de metru de actualul nivel de calcare. Unde se puteau gasi dovezi mai convingatoare ale continuitatii romanilor decat aici? Ruinele cele mai importante se gaseau insa in parcul Custozza. Ele apartineau cladirii comandamentului legiunii (principia), se intindeau pe circa un hectar si erau extraordinar de bine pastrate, ca nicaieri in Europa. Mai exista un caz asemanator la Lambaesis, astazi in Algeria. Ce cuprindea cladirea comandamentului? Inainte de toate un sir de cladiri monumentale, intre care cea centrala se chema aedes principiorum. Era sanctuarul legiunii, in care erau pastrate stindardele si acvila de aur, simbolul cel mai sfant al unei asemenea trupe. In fata acestor incaperi se afla o curte plina de monumente, iar in complex se intra printr-o poarta monumentala. Ei bine, toate acestea constituiau un tezaur de nepretuit al arheologiei romanesti si europene, asteptand sa fie intr-o buna zi cercetat si scos la lumina cu pricepere si cu dragoste. A cazut insa victima barbariei primariei din Alba Iulia. Ceea ce nu au reusit hunii, mongolii si turcii, a reusit primarul Mircea Hava. De luni de zile excavatoarele si buldozerele distrug centrul castrului din Apulum'.
Prof.dr. Ioan Piso