x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cele mai poluate râuri

Cele mai poluate râuri

de Alexandru Nastase    |    22 Mar 2008   •   00:00
Cele mai poluate râuri

De Ziua Mondială a Apei, Apele Române au prezentat un raport privind cele mai poluate râuri din ţara noastră. La Bucureşti au fost prelevate probe din râul Dâmboviţa (unul dintre cele mai poluate din ţară) şi analizate.

SITUAŢIE - Autorităţile, la raport de Ziua Apei


De Ziua Mondială a Apei, Apele Române au prezentat un raport privind cele mai poluate râuri din ţara noastră. La Bucureşti au fost prelevate probe din râul Dâmboviţa (unul dintre cele mai poluate din ţară) şi analizate.

Principalele surse de poluare  pentru râuri sunt marile oraşe, complexurile de creştere a animalelor şi unităţile industriale şi minele. Marii poluatori sunt însă oraşele, în special cele care nu au staţii de epurare sau cele ale căror staţii de epurare nu funcţionează în conformitate cu cerinţele legislative (Bucureşti, Galaţi, Brăila, Tulcea, Giurgiu, Turnu-Severin, Timişoara, Ploieşti, Târgovişte, Bacău, Bârlad, Vaslui, Suceava, Botoşani, Huşi, Timişoara). În ceea ce priveşte complexurile de creştere a animalelor, acestea vor trebui să se conformeze (cel târziu până în 2013).

 

PROBLEME PESTE PROBLEME. Din cele 397 de staţii de epurare municipale, numai 14 funcţionează în conformitate cu legislaţia, şi anume: două în judeţul Bihor (Suplacu de Barcău, Balc – Almaşu Mic şi Almaşu Mare), două în judeţul Harghita (Tuşnad şi Bălan), două în judeţul Vâlcea (Brezoi şi Băile Govora), două în judeţul Prahova (Cornu şi Plopeni) şi câte una în judeţele Vrancea (Vidra), Caraş-Severin (Băile Herculane), Timiş (Nădrag), Braşov (Victoria), Dâmboviţa (Fieni) şi Tulcea (Baia). De asemenea, potrivit Apelor Române, alte 20 de staţii de epurare s-au finalizat şi până la sfârşitul acestui an vor funcţiona corespunzător. În România există doar 513 localităţi (din 20.000) dotate cu reţele de canalizare, având lungimea totală de 18.653,762 km liniari. Doar 18 dintre acestea sunt conforme cu legislaţia în vigoare: Constanţa, Timişoara, Oradea, Dobreta Turnu-Severin, Bistriţa, Alba-Iulia, Mangalia, Mediaş, Câmpia Turzii, Gherla, Salonta, Beiuş, Aleşd, Valea lui Mihai, Victoria, Săcuieni, Ştei. 

 

82 DE ACCIDENTE. În 2007 s-au înregistrat 82 de poluări accidentale, din care 49 cu produse petroliere, 15 cu substanţe organice, opt cu produse de origine anorganică şi zece poluări de altă natură. Poluările accidentale s-au produs mai ales din cauza neglijenţei, dar şi pentru că nu au fost făcute retehnologizări. Cele mai multe poluări s-au produs în Bazinul Hidrografic Dobrogea – Litoral (17 poluări), Bazinul Hidrografic Argeş – Vedea şi Bazinul Hidrografic Jiu (12 poluări) şi Bazinul Hidrografic Olt (10 poluări).

 

Prelevare din apele râului Dâmboviţa

O pânză de aproximativ 800 de metri pe care au fost scrise mesaje şi desene dedicate Zilei Mondiale a Apei au fost amenajată de o parte şi de alta a Dâmboviţei, pe traseul dintre Piaţa Unirii şi Piaţa Naţiunile Unite. Manifestarea, intitulată "Oferă-i Dâmboviţei un tablou", a fost organizat de Apa Nova în colaborare cu Administraţia Naţională a Apelor Române şi a fost dedicat Zilei Apei. Pe partea stângă a Dâmboviţei au fost mesajele angajaţilor Apa Nova şi desenele prin care aceştia au vrut să dovedească importanţa apei. Elevi, profesori şi artişti din Bucureşti şi-au lăsat şi ei mesajele dedicate Zilei Mondiale a Apei pe partea dreaptă a cheiului.

Directorul general ANAR, Marius Postelnicescu, a declarat, pentru Rompres, că prin acţiunea de ieri a vrut să-i îndemne pe bucureşteni să respecte şi să ocrotească Dâmboviţa. Timp de aproximativ două ore, bucureştenii au posibilitatea să scrie mesaje sau să deseneze pe pânza care înconjoară râul Dâmboviţa, urmând ca la căderea serii aceasta să fie ridicată şi expusă în mare parte la sediul Apa Nova. "Desenele vor sta până diseară (ieri seară – n.r.), când vor fi oferite instituţiilor care s-au implicat şi, de ce nu, autorităţilor", a declarat directorul ANAR.

×
Subiecte în articol: verde!